Aderarea Romania la zona euro trebuie rediscutata

Vineri, 06 August 2010, ora 14:11
955 citiri
Aderarea Romania la zona euro trebuie rediscutata

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, sustine ca programul Romaniei de aderare la zona euro in 2015 trebuie rediscutat, pentru ca indicatorii economici s-au deteriorat, relateaza Mediafax.

Isarescu mai spune ca revenirea economica este intarziata si dureroasa.

BNR a modificat prognoza de inflatie pentru finalul anului de la 3,7% la 7,8%, iar pentru 2011 de la 2,8% la 3,1%.

El a precizat ca trebuie rediscutat daca obiectivul de adoptare a euro la 1 ianuarie 2015 mai este fezabil, dar ca BNR "se bate pentru el".

"Ne-am exprimat punctul de vedere ca aceasta tinta, a adoptarii euro, poate sa fie de asemenea un catalizator pentru coerenta politicilor. Din acest punct de vedere il vom sustine, dar in momentul in care evolutiile duc in mod clar spre altceva si tinta nu mai este credibila, bineinteles ca trebuie sa o rediscutam, pentru ca un element esential al credibilitatii este realismul tintei", a explicat Isarescu.

Inflatia statelor care doresc sa adopte euro nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media ratelor inflatiei din cele mai perfomante trei state membre, iar deficitul bugetar trebuie sa reprezinte maxim 3% din Produsul Intern Brut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #isarescu, #romania, #zona , #stiri Mugur Isarescu