Administratiile financiare vor fi inchise joi, intre 8 si 10

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 12:07
1320 citiri
Administratiile financiare vor fi inchise joi, intre 8 si 10

Trezoreriile si administratiile financiare intra in greva de avertisment si vor fi inchise joi, intre orele 8 si 10, dupa ce prima runda de negocieri cu reprezentantii Guvernului pentru majorarea cu 50% a salariilor a esuat, au anuntat, marti, sindicalistii din administratie.

Astfel, Alianta Sed Lex si Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) au hotarat declansarea unei greve de avertisment, timp de doua ore de la inceputul programului de lucru, pe 9 octombrie.


"Joi, toate sindicatele din administratie vor intra in greva de avertisment intre orele 8 si 10. Inclusiv trezoreriile si administratiile financiare vor fi inchise joi intre orele 8 si 10. Daca aceasta greva nu va sensibiliza autoritatile vom intra in greva generala pe termen nelimitat din 16 octombrie", a declarat presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica .


In urma primelor runde de negocieri esuate cu reprezentantii Executivului, Alianta Sed Lex si FNSA solicita, in continuare, o majorare cu 50% a salarizarii personalului din administratie si atentioneaza guvernul ca aceasta este singura solutie pentru a crea echitate sociala la nivelul intregului sistem bugetar.


De altfel, sindicatele sustin ca au cerut acordarea majorarii de 50% diferentiat - mai mult pentru categoriile de salariati cu venituri sub 800 lei net si mai putin pentru cei care depasesc 1.500 lei net.


"Greva se va numi 'greva pentru echitate sociala' si speram sa avem peste 100.000 de oameni din toate sectoarele administratiei publice - directii judetene de finante, trezorerii, vama, case judetene de pensii, directii de statistica, primarii, consilii judetene si directii de protectia copilului -  care sa participe la aceasta manifestare", a mai spus Marica.


Consecintele economice ce ar putea decurge in urma majorarii nu sunt problema noastra - Marica


"Noi cerem sa se gaseasca o solutie politica pentru toti bugetarii din Romania si consecintele economice care ar putea decurge in urma acestei majorari nu sunt problema noastra. Chiar daca guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a spus ieri (luni n.r.) ca economia ar fi pusa pe butuci daca s-ar realiza aceasta majorare salariala, Isarescu este exclus din joc de decizia politica luata de Parlament", a mai spus Marica.


Isarescu declarase, luni, ca deficitul de cont curent nu mai poate absorbi suplimentul de crestere salariala peste avansul productivitatii, ce se reflecta deja asupra evolutiei leului, romanii fiind obligati astfel, in viitor, sa accepte cresteri salariale sub nivelul productivitatii.

Guvernatorul explicase ca, pana in prezent, majorarea salariilor peste ritmul de crestere a productivitatii a fost acoperita prin largirea deficitului de cont curent, care a fost de aproximativ 14% din produsul intern brut (PIB) in 2007. Deficitul de cont curent s-a adancit in primele sapte luni din 2008 cu 11,9% fata de acelasi interval din 2007, pana la 9,4 miliarde euro.


Sindicalistii din administratie sustin ca solicitarea de majorare a salariilor este indreptatita si in cazul in care judecatorii Curtii Constitutionale vor da castig de cauza Guvernului, in cazul sesizarii depuse pe Legea care prevede majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%, deoarece angajatii din invatamant castiga in prezent mai mult decat cei din administratie.


"Chiar daca nu s-ar acorda majorarea de 50% pentru cadrele din invatamant, actiunile noastre sunt justificate pentru ca acum sunt diferente salariale mari intre personalul din invatamant si administratie", a declarat presedintele FNSA, Valer Suciu.


Si cadrele medicale afiliate Sanitas au hotarat, luni, in cadrul Consiliului National al CNSLR Fratia sa ceara majorarea cu 60% a salariilor persoanelor din sistemul sanitar, urmand ca joi sa decida, in biroul executiv, calendarul actiunilor de protest, daca nu le vor fi acceptate revendicarile.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...