Bancile comerciale incearca sa se adapteze la noile conditii de creditare

Luni, 10 Octombrie 2005, ora 07:18
860 citiri

Piata bancara este inca in plina adaptare la noile masuri impuse de Banca Nationala cu privire la creditarea in valutaLa doar cateva saptamani de la intrarea in vigoare a noilor norme, se pot constata atitudini ce difera de la o banca la alta, in functie de pozitia detinuta de acestea pe piata si, mai ales, de fondurile proprii.

Majoritatea bancilor comerciale si-a innoit oferta de produse, micsorand dobanzile la creditele acordate in lei. O parte din banci au fost chiar nevoite sa stopeze momentan acordarea de credite in valuta, din cauza faptului ca depasesc plafonul impus de Banca Nationala.

Temerile Bancii Nationale

Impunerea plafonului maxim de 300% din fondurile proprii, pentru acordarea de credite in valuta, persoanelor care nu sunt acoperite in mod natural la riscul valutar a dus la adoptarea de masuri diferite din partea bancilor comerciale, in functie de impactul resimtit de fiecare dintre acestea. Conform precizarilor transmise de BNR, se considera ca o persoana juridica este acoperita in mod natural la riscul valutar in cazul in care aceasta genereaza fluxuri de numerar nete pozitive in valuta cotata, care sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate de credit (principal plus dobanda).

Guvernatorul Mugur Isarescu a justificat masura BNR prin incercarea de a mentine creditele in limitele de prudentialitate. Isarescu a mentionat ca, in cazul in care nu ar fi fost luata aceasta decizie, raportul creditelor in valuta, fata de cele in lei, ar fi crescut treptat, de la 60%-40% (cat este in prezent) la 70%-30%, procentul controlat de BNR putand sa scada chiar la 20%. O asemenea situatie ar fi dus la incapacitatea Bancii Nationale de a controla cererea de credite prin politici monetare.

Raspunsul bancilor comerciale

Banca Comerciala Romana nu a fost nevoita sa faca nici o ajustare la creditele acordate (nici la cele in lei si nici la cele in valuta), institutia bancara nefiind influentata de noile conditii impuse de BNR. Reprezentantii BCR ne-au declarat ca "BCR aplica politicile si strategiile sale privind creditarea. Banca promoveaza in continuare creditele in lei, precum si creditele in valuta".

Banc Post, in schimb, a fost nevoita sa intrerupa temporar creditarea in valuta. In compensatie, a scos pe piata un credit in lei pentru locuinte cu dobanzi fixe, ce variaza de la 8,9% la 14% in primii ani de creditare, urmand ca pentru restul perioadei dobanda sa varieze in functie de evolutia pietei. Incepand de azi, banca a lansat un nou cont de economii (la vedere), cu dobanzi ce variaza de la 2% la 4,5%, in functie de marimea sumei depuse, in lei sau euro.

Intr-o situatie similara s-a gasit si Raiffeisen Bank, care mentiona intr-un comunicat ca banca "va restrictiona acordarea creditelor in valuta acordate persoanelor juridice care - potrivit definitiei BNR - nu sunt acoperite la riscul valutar si va suspenda, temporar, creditarea in valuta catre persoanele fizice". In perioada 10 octombrie-15 noiembrie, banca ofera o promotie la creditarea in lei, dobanda fiind de 13,5%, in scadere cu 4 puncte procentuale.

O alta modalitate de contracarare a noilor reguli de creditare o reprezinta marirea fondurilor proprii. In acest sens, Alpha Bank a recurs la majorarea capitalului social prin finantare externa, acesta atingand in prezent 240 milioane de euro, astfel incat sa poata acoperi cererea de credite in valuta a clientilor.

Oferta lansata de Alpha Bank la creditele pentru locuinte are dobanzi fixe in primii doi ani de creditare (6,9% pentru euro, 7,9% pentru dolari si 8,9% pentru creditele in lei) si variabile pentru restul perioadei.

Declaratiile guvernatorului BNR ii nemultumesc pe bancheri

Intr-un interviu acordat unui cotidian central, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a facut afirmatia ca "nu toate bancile au protestat (fata de masurile recente privind limitarea creditului in valuta - n.r.), ci numai cativa bancheri galagiosi, obisnuiti cu profituri exagerat de mari". Drept urmare, Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor a tinut sa precizeze, intr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri: "Asa cum reiese din scrisoarea nr. 101/05.09.2005, transmisa domnului guvernator, precum si din extrasul dat publicitatii prin comunicatul de presa din 26.09.2005, punctul de vedere exprimat de comunitatea bancara in respectiva scrisoare reprezinta hotararea Adunarii Generale a Asociatiei Romane a Bancilor, care a avut loc in data de 5 septembrie 2005". In incheiere, Consiliul de Administratie al ARB si-a exprimat increderea ca intalnirea solicitata de Asociatia Romana a Bancilor domnului guvernator va avea loc cat mai curand posibil, astfel incat problemele sa poata fi solutionate printr-un dialog direct si constructiv.

Cristina Tivers

Curentul