Bancile supraincarcate cu credite in valuta, obligate sa-si majoreze capitalul

Luni, 05 Iulie 2010, ora 17:53
1118 citiri
Bancile supraincarcate cu credite in valuta, obligate sa-si majoreze capitalul

Bancile care sunt supraincarcate cu credite in valuta ar putea fi obligate sa-si majoreze capitalul, a declarat luni guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, masura urmand sa fie discutata in consiliul de administratie al bancii centrale, precizeaza NewsIn.

"Imbratisez aceasta idee, ca bancile care sunt supraincarcate cu credite in valuta sa fie obligate sa aiba capital suplimentar. Am vazut o astfel de orientare la nivelul intregii Europe.

Cred ca un capital suplimentar care sa acopere riscul de schimb valutar generat de creditarea intr-o valuta diferita de cea in care sunt exprimate veniturile imprumutatului este o decizie corecta si noi o vom evalua in perioada urmatoare in consiliul de administratie", a declarat Mugur Isarescu la un seminar organizat de BNR.

El a spus ca institutiile de supraveghere din Romania se vor uita cu mai mare atentie la problema riscului valutar si ca este posibila adoptarea unor masuri.

"Da-i romanului mintea de apoi. Daca a trebuit sa trecem printr-o experienta mai putin placuta ca sa intelegem ce inseamna risc valutar, cel putin sa promovam aceasta idee si la nivelul normelor prudentiale. Eu nu exclud introducerea unor limite mai prudente in ceea ce priveste valoarea creditului in raport cu valoarea garantiei - in domeniul creditului in valuta, - de constituirea de provizioane mai mari. 

Este posibil ca ele sa fie o solutie. Lucrurile trebuie cantarite cu mare atentie", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca problema creditului in valuta nu se contureaza numai la nivelul Romaniei, tara noastra fiind undeva la mijloc, fata de alte tari care trec prin probleme mai grele.

Guvernatorul a mai spus ca ar dori ca bancile sa informeze mai bine cetatenii cu privire la riscul creditelor in valuta. Astfel, cei care au venituri in lei si credite in valuta se supun riscurilor legate de volatilitatea cursului monedei nationale in raport cu moneda imprumutului.

"Am facut pasi inainte, dar cred ca trebuie sa facem mai mult in ceea ce priveste asigurarea informarii corespunzatoare a populatiei de catre institutiile de credit, acolo la ghiseu, in ceea ce priveste riscurile care deriva din contractarea unui credit in valuta, astfel incat cel care ia credit sa fie in cunostinta de cauza", a spus Isarescu.

"Eu personal am discutat cu colegii, in consiliul de administratie si merg pana acolo incat sa obligam bancile sa aiba 'brosurele' si cand apare un solicitant sa i se dea o carticica. Sa existe acel impact major care poate sa determine ca decizia (contractarii unui credit - n.r.) sa fie luata dupa o noapte de studiu si sa nu mai apara argumentul ca n-am inteles, n-am auzit, n-am priceput", spus guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#banci, #capital, #credite, #valuta , #stiri Mugur Isarescu