Bursa de la Bucuresti, in liga minora. Se fereste statul de BVB?

Vineri, 27 Mai 2011, ora 18:52
2077 citiri
Bursa de la Bucuresti, in liga minora. Se fereste statul de BVB?

Statele Unite ale Americii si Grecia se indreapta, fiecare in scenariul sau, spre o indatorare istorica. Ecoul unei prabusiri, indiferent din zona in care se va intampla, se va resimti pe toate pietele externe. 

Totusi, numai gradul de indatorare nu spune totul, considera Walter Blaj, directorul general adjunct al Globinvest. "Conteaza mult si capacitatea economiei de a creste, de a produce valoare".

Si oricum, pietele reactioneaza foarte rapid la informatii relevante. "Pietele au reactionat deja la situatiile din cele doua tari si doar noi evolutii pot sa determina o noua reactie", mai spune Blaj.

Mihai Piscan, head of retail la EFG Eurobank Securities, vede chiar o continuare a trendului ascendent, pe pietele de afara. "Evident, nu este si cazul pietei romanesti", se grabeste sa precizeze.

Ce ii lipseste Bursei din Bucuresti

"Lipsesc sectoare importante, telefonie, IT, mining. Ne-am dori sa apara, dar influentele posibile ale Bursei catre politic si puterea de absorbtie a pietei autohtone raman limitate", afirma Piscan. 

In aceste conditii, vanzarea actiunilor Romtelecom prin listare de titluri pe Bursa ar fi fost mai mult decat binevenita.

"Cu riscul de a-mi ridica analistii citati in cap, nu sunt neaparat de acord. Daca statul poate obtine un pret mai bun pe un activ ce-i apartine, prin vanzare directa, nu vad de ce nu ar face-o", sustine Walter Blaj.

Opinie cu care rezoneaza si Dragos Manolescu, portfolio manager la OTP Asset Management Romania. Totusi, in momentul de fata, pretul oferit de OTE este sub cel pe care l-ar putea obtine statul pe Bursa, crede Manolescu.

Fie ca va fi listat acum sau dupa achizitia celor 46% ai statului roman de catre OTE, prin oferta directa, Romtelecom tot ar putea ajunge pe Bursa.

"Daca OTE, in calitate de proprietar final al Romtelocom, doreste sa listeze compania, o va face. Nici o listare fortata nu rezista in timp - a se vedea experimentul Rasdaq", inchide subiectul directorul Globinvest.

Evolutia Fondului Proprietatea

Investitorii ar trebui sa fie incurajati de portofoliul Fondului Proprietatea care contine si actiuni la companii de stat, nu descumpaniti, asa cum par prin prisma analizei evolutiilor FP de pana acum, este de parere Dragos Manolescu.

Aceasta evolutie este influentata de mai multi factori imprevizibili, pe care le enumera simplu Walter Blaj: emisiunile de noi actiuni, reactiile depagubitilor nemultumilti de scaderea valorii detinerilor lor, listare sau nu a companiilor din portofoliu.

"Pe de alta parte, sunt 100% convins ca numirea unui administrator strain, renumit a fost cel mai bun lucru care se putea intampla Fondului Proprietatea, si ca pe termen mediu, evolutia pretului actiunilor va fi una multumitoare. Evident, in conditii normale de piata", revine analistul, dupa enumerare.

Manolescu nici nu ne plaseaza pe harta, in momentul de fata. "Vom fi abia atunci cand vom lista pachete suplimentare si alte companii.

Atunci, fondurile care investesc pe indici regionali se vor uita si spre bursa noastra", spune acesta.

Cu declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, conform carora ar trebui sa ne asteptam la intrari masive de capital in acest an, ca urmare a transferarii companiilor importante la Bursa de Valori, reprezentantul OTP Asset Management se declara de acord.

"Odata ce mai apar inca 15% din companii precum Transgaz pe Bursa, Romania are sanse sa treaca in categoria indicilor importanti", este de parere Dragos Manolescu.

Piscan il suspecteaza pe Isarescu ca ar fi mai informat decat insisi expertii. " Probabil ca are date mult mai fidele decat noi, care ne ocupam doar cu piata de capital."

Totusi, daca aceste oferte secundare si initiale ale statului se vor materializa, principalii clienti ar trebui sa fie investitorii straini, continua expertul de la EFG Eurobank Securities.

Walter Blaj se arata rezervat, in ceea ce priveste viteza de implementare a unui asemenea plan.

"Pana acum, in afara de povesti, nu se petrec evenimente efective in aceasta directie, iar trecutul, indepartat sau apropiat, nu ne da motive sa afirmam ca statului roman ii place Bursa de Valori".

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea privată, în creștere, în luna februarie – TradeVille
Creditarea Privata, In Creștere, In Luna Februarie Conform datelor BNR, creditarea privata a crescut, in luna februarie 2024, cu 4.9% fata de aceeași perioada a anului precedent, soldul...
#actiuni romtelecom, #bursa, #bvb, #dragos manolescu, #fondul proprietatea, #listare romtelecom, #mihai piscan, #mugur isarescu, #ote, #walter blaj , #stiri Mugur Isarescu