CNSLR Fratia : Profesorii si bugetarii ar trebui sa accepte o majorare salariala de cel mult 30%

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 09:24
1006 citiri

Liderii CNSLR Fratia se intalnesc luni cu reprezentantii Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Spiru Haret si Sanitas, pentru a-i convinge sa accepte o majorare salariala, in etape, de maximum 25-30%, au declarat surse din randul conducerii confederatiei sindicale."Guvernantii au gresit pentru ca nu au continuat negocierile cu profesorii, iar acum nu cred ca acestia vor dori sa mai dea inapoi dupa ce le-a fost aprobata prin lege majorarea salariilor. Vom incerca sa-i ajutam sa obtina o crestere a salarialor insa nu se poate sa venim cu asemenea pretentii de majorare pentru ca astfel vom avea cu totii de suferit, intrucat vom arunca bugetul in aer", a declarat  presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu.


Liderii confederatiei sindicale considera ca pretentiile salariale ale profesorilor si functionarilor publici sunt exagerate si creeaza nemultumiri in randul altor categorii de bugetari, precum cei din sistemul sanitar, care vor dori, la randul lor, o majorare substantiala a salariilor.


"Daca profesorii nu vor fi de acord cu o crestere mai mica a salariilor vor ajunge sa fie urati de restul bugetarilor, pentru ca nu toti vor avea parte de o majorare cu 50% a veniturilor", sustin reprezentantii CNSLR Fratia.


Organizatiile sindicale reunite in cadrul confederatiei sindicale CNSLR Fratia se vor intalni luni, incepand cu ora 12:00, la Hotel Ibis din Capitala, aflat in apropierea Garii de Nord, pentru a se pune de acord, in cadrul Consiliului National, asupra unei strategii comune de abordarea a problemei salarizarii in Romania.


Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, sambata, ca Executivul va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) legea privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice si ca i-a trimis presedintelui Traian Basescu o scrisoare prin care il informeaza ca actul normativ incalca prevederile constitutionale.


"Imi doresc foarte mult ca presedintele sa ia atitudine pe acesta directie. (...) Presedintele va lua decizia pe care o considera. Imi doresc sa existe o atitudine pe aceeasi linie de conduita a Guvernului in aceasta privinta", declara Tariceanu.


Premierul a explicat ca Executivul va contesta la CCR legea privind majorarea salariilor cu 50% invocand un conflict de interese intre Guvern si Parlament. "Baza acestei sesizari este nerespectarea prevederilor constitutionale care cer in mod explicit ca, de cate ori se ia o masura de acest gen, cu impact financiar, sa fie indicate si sursele de finantare, care evident nu exista", a spus Tariceanu.


In plus, primul ministru i-a mandatat pe ministri sa discute cu sindicatele din domeniile lor si sa faca un "apel la solidaritate" in privinta riscurilor pe care le implica majorarile salariale.


"Nu vrem sa se creada, la nivelul altor categorii, ca vom accepta cresteri salariale pentru unii si nu pentru altii", a spus Tariceanu, facand referire la cresterea cu 50% a salariilor din invatamant, votata de Parlament.


Reactia premierului a venit dupa ce Parlamentul a deschis o adevarata cutie a Pandorei prin majorarea lefurilor din invatamant cu 50%, deoarece ceilalti bugetari au amenintat ca intra in greva generala daca nu primesc si ei mariri similare.


"Nu putem spune ca o astfel de masura nu va avea implicatii. Majorarea nu poate viza o singura categorie, ci ar pune presiuni de cresteri salariale atat in sectorul public, cat si in cel privat", a spus Tariceanu.


Pentru 2008, salariile cadrelor didactice au crescut, in medie, cu 15%.


Totodata, Tariceanu a anuntat ca se va intalni, luni, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru a analiza situatia si efectele deciziei Parlamentului de a majora salariile profesorilor cu 50%.


"Trebuie sa tinem seama ca, de la razboi, este cea mai mare criza financiara. Romania nu este afectata in mod direct, insa

efectele indirecte nu s-au vazut inca. Avem, insa, semnale ce nu pot fi ignorate: leul a trecut de 3,9 (lei/euro)", a mai spus Tariceanu.


Declaratiile premierului vin dupa ce, vineri, guvernatorul BNR atragea atentia ca majorarea salariilor necorelata cu productivitatea muncii ar putea duce la ratarea criteriilor de convergenta pentru adoptarea euro, in urma unui mix de politici incoerente ce ar atrage accelerarea inflatiei, deprecierea leului si indepartarea investitorilor.