Daca expunerea bancilor este prea mare, vom avea o problema cu finantarea deficitului

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 15:14
882 citiri
Daca expunerea bancilor este prea mare, vom avea o problema cu finantarea deficitului

Banca Nationala a Romaniei nu va putea monetiza datoria publica asa cum se intampla in SUA, iar daca bancile ajung la un grad prea mare de expunere va fi o problema pentru finantarea deficitului bugetar, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, transmite Mediafax.

"Noi nu putem sa monetizam datoria publica precum in SUA (...). Pana sa ajunga la inflatie, finantarea deficitului trece prin banci.

Daca bancile ajung la un grad de expunere dupa care considera ca nu mai pot imprumuta statul, atunci finantarea deficitului bugetar va deveni o problema, sa spunem tehnica.

Limita fizica de a face un deficit bugetar inalt este destul de acuta", a spus Isarescu la Forumul Financiar 2010 organizat de Forum Invest.

El a explicat ca expunerea bancilor, inclusiv prin includerea eurobondurilor romanesti cumparate de bancile mama, a crescut de la 3,5% spre 15%.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat saptamana trecuta ca datoria publica va creste pana la finele anului viitor la aproximativ 40% din PIB, iar fara masurile suplimentare convenite cu FMI ar fi depasit, in 2011, 50% din PIB, de la circa 30% in prezent.

El a explicat ca pe deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI statul trebuie sa imprumute bani noi, fara rostogolirea obligatiilor curente angajate, de 7,5-8 miliarde euro, ceea ce va urca datoria publica la 36-37% din PIB anul acesta si la 40% anul viitor.

Autoritatile s-au angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8%, astfel incat salariile din sectorul bugetar ar urma sa scada cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru aproximativ 13 miliarde euro, si a obtinut un pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, de circa 20 de miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #leu, #euro, #datorie, #publica , #stiri Mugur Isarescu