"Dobanzile la creditele in lei ar trebui sa fie cu 1-3% peste dobanda cheie"

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 13:26
1223 citiri
"Dobanzile la creditele in lei ar trebui sa fie cu 1-3% peste dobanda cheie"

Dobanzile la creditele in lei ar trebui sa se situeze cu pana la trei puncte procentuale peste dobanda cheie in perioada actuala de recesiune, lipsa de incredere creata de incertitudinea politica fiind factorul principal pentru dobanzile ridicate, a declarat vineri guvernatorul BNR. Mugur Isarescu. 

"Este o anumita rigiditate. Dobanzile la credite sunt mult mai ridicate decat dobanda de politica monetara, si benefic pentru actuala perioada de recesiune ar fi ca rata la activ sa fie cu ceva procente, 1-3 puncte procentuale, peste dobanda cheie de 8%.E vorba de concurenta", a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

In ceea ce priveste dobanzile bancilor pe partea de pasive, respectiv depozitele atrase, el a mentionat ca acestea ar trebui sa se situeze "usor sub dobanda noastra (de politica monetara, n.r.)", precizand ca aceasta ar fi situatia normala.

"E doar o constatare. Factorul principal este lipsa de incredere creata de incertitudinea politica, dar cred intr-o revenire.

Dobanzile mai mici sunt bune in momentul actual, dar e bine sa ne gandim la un context mai larg", a mai precizat Isarescu. 

#credite, #dobanzi, #isarescu, #lei , #stiri Mugur Isarescu