Dragos Cabat despre Legea pensiilor: barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 00:23
3204 citiri
Dragos Cabat despre Legea pensiilor: barbatul roman va beneficia de pensie, in medie, numai un an

“Economic vorbind, femeile din Romania beneficiaza de pensie o perioada mai lunga decat barbatii. Daca se va adopta legea in forma actuala, tinand cont ca in Romania, in momentul de fata, speranta medie de viata a barbatilor este de 66 de ani, lucrurile par aproape cinice. In medie, barbatul roman va beneficia de pensie numai un an” a declarat Dragos Cabat, in cadrul emisiunii “Pontul Valutar”

Peste 70% din exporturile si importurile Romaniei sunt pe relatia cu Uniunea Europeana.

“Avem investitii straine importante din tarile membre UE, avem romani care lucreaza in Grecia, Italia, Spania, Franta, si care au trimis in Romania bani cu care au alimentat cresterea economica in perioada 2004-2008, atat pe componenta de consum cat si pe componenta de investitii” a declarat Dragos Cabat, in cadrul emisiunii “Pontul Valutar”.

In opinia analistului tot ce se intampla in Uniunea Europeana are un impact foarte mare asupra economiei romanesti, indiferent ca este vorba de tarile emergente  sau de cele mai vulnerabile, cum sunt cele de pe axa de sud a Uniunii : Grecia, Italia.

“Piata unica nu a oferit pana acum un avans tehnologic extraordinar sau un model de competitivitate fata de economia americana, fata de tarile emergente puternice - Brazilia, China, India - iar din acest punct de vedere, teoria spune ca Romania are mai multe sanse sa ramana competitiva pe piata europeana decat daca ar concura direct cu tarile din Asia sau din SUA” a mai afirmat analistul.

Dragos Cabat mai spune ca pentru Romania este bine ca are moneda si politica monetara proprie, putand sa foloseasca cursul de schimb in cazul in care economia tarii noastre ar deveni necompetitiva.

“Mugur Isarescu a incercat sa tina leul depreciat pentru a oferi competitivate exporturilor romanesti. Economia romaneasca va fi din ce in ce mai integrata in cea europeana, pe masura ce Romania va indeplini conditiile de aderare la moneda unica si, intr-un final, toate politicile monetare si fiscale se vor alinia la cele ale Uniunii”.

Legea pensiilor

“Presedintele a retrimis in Parlament pentru rediscutare Legea pensiilor, a facut un amendament si anume acela ca femeile ar trebui sa se pensioneze la varsta de 63 de ani, fata de cei 65 de ani cat era propus initial in lege”.

“Daca privim strict economic si pragmatic, nu sunt de acord cu o scadere a varstei de pensionare pentru femei. Toate statisticile, la nivel international dar si in Romania, arata ca femeile au o speranta de viata mai mare decat a barbatilor” a mai spus  Cabat in cadrul emisiunii.

In Romania, speranta medie de viata a femeilor este cu 9 ani mai mare, iar la nivel european, cu aproximativ 7.

“Din acest punct de vedere, economic vorbind, femeile din Romania beneficiaza de pensie o perioada mai lunga decat barbatii. Daca se va adopta legea in forma actuala, tinand cont ca in Romania, in momentul de fata, speranta medie de viata a barbatilor este de 66 de ani, lucrurile par aproape cinice. In medie, barbatul roman va beneficia de pensie numai un an” a mai spus analistul.

Cabat este de parere ca Legea pensiilor trebuie sa raspunda la doua mari intrebari.

“Prima tine de principiul contributivitatii, daca el este unul suficient de corect. Cea de-a doua problema este daca un numar tot mai mic de contribuabili pot intretine un numar tot mai mare de pensionari.

Calculele simple ne arata ca actuala situatie nu este sustenabila pe termen mediu si lung pentru ca avem un numar mai mic de oameni care muncesc, fata de pensionari, raportul este de 0,9 angajati la 1 pensionar”.

Taxele care ajung la bugetul de asigurari sociale se ridica procentual la 30% din salariile obtinute. Punctul de pensie de 40-45% nu poate fi acoperit, rezultand un deficit de aproximativ 10% din bugetul total, care reprezinta aproximativ 3-4 miliarde de euro anual.

“Din punct de vedere etic, Legea pensiilor pune o serie de probleme, din punct de vedere economic, in mod clar actuala situatie nu poate continua. O noua lege a pensiilor este absolut necesara in Romania”.   

Ponturi valutare

“In saptamana trecuta, leul a evoluat impredictibil fata de moneda unica, in sensul ca deprecierea a continuat pe o volatilitate relativ redusa. Probabil ca piata a fost influentata puternic de declaratiile guvernatorului Mugur Isarescu, care a spus ca isi doreste un curs valutar cat mai stabil al leului fata de euro, dar  a afirmat si ca in ultimile sase luni a facut eforturi pentru a mentine leul la un curs cat mai slab fata de euro, in scopul de a sustine economia romaneasca”.

Cabat spune ca exportatorii se bucura de aceasta declaratie a guvernatorului Isarescu, dar in acest fel, in piata se creeaza asteptari, ca leul nu va fi lasat sa se aprecieze fata de moneda unica.

Analistul crede ca fundamentele economice arata ca leul ar trebui sa fie mult mai puternic in fata monedei unice, pe masura semnalelor ca Romania va iesi din recesiune.

"Este de asteptat ca tara noastra sa aiba in anii viitori o performanta economica mult mai buna decat tarile din UE si in special decat cele din zona euro. Cred in continuare ca in perioada urmatoare, leul se va aprecia fata de moneda unica desi exista presiuni de a mentine leul stabil acolo unde este in acest moment" a mai afirmat Dragos Cabat.

"Daca BNR va interveni in continuare pe piata, in sensul de a mentine leul depreciat in banda 4,25-4,28, nu vom putea vedea o evolutie in sensul aprecierii acestuia. Pentru saptamanile care urmeaza, ma astept ca leul sa inceapa o apreciere lina fata de moneda unica, mai ales daca BNR va continua sa mentina si dobanda de politica monetara la nivelurile actuale".

Vezi si:

Pontul Valutar, cu Dragos Cabat: Cand apelam la refinantarea creditului?

Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de OUG 50/2010?

Isarescu, principala personalitate a Romaniei de dupa '89

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #cabat, #legea, #pensie, #pensiilor, #pont, #valutar , #stiri Mugur Isarescu