Economia e in cadere libera: crestere de numai 1,8% in trimestrul trei

Luni, 12 Decembrie 2005, ora 06:02
751 citiri

Evolutiile economice modeste din trimestrul trei au surprins autoritatile si pe analisti. Scaderea brusca a productiei agricole din cauza inundatiilor a dat peste cap orice estimari.Produsul Intern Brut a inregistrat in trimestrul trei al acestui an cea mai slaba performanta din ultimii 5-6 ani, adica o crestere de numai 1,8%, mult sub asteptarile autoritatilor si analistilor economici. In acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, crede ca exista probabilitatea ca la final de an cresterea economica sa fie mai mica de 5%.

Ce s-a intamplat insa in trimestrul al treilea, de ce nu a reusit nici un analist sa estimeze corect nivelul cresterii economice?

"Datele privind agricultura sunt problema, pentru ca nu avem informatii suficiente pentru productia agricola, la fel cum avem pentru industrie si constructii", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Ghizdeanu, presedintele Prognozei.

Faptul ca 2005 este un an de crestere mai slaba ridica insa sansele de realizare a unei cifre de crestere de 6% in 2006, pentru ca baza de plecare este mai redusa, a mai spus seful Prognozei.

Anul trecut, cresterea economica s-a situat la 8,3%, fiind stimulata de explozia consumului pe credit si de o productie agricola record, datorata conditiilor meteo favorabile.

Mihai Bobocea / Sorin Paslaru / Razvan Voican, Ziarul Financiar