Fumatorii au pus umarul la cresterea inflatiei

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 09:54
1352 citiri
Fumatorii au pus umarul la cresterea inflatiei

Consumul mare de tigari din tara noastra constituie o sursa de presiune asupra inflatiei, mai ales in lunile in care cresc accizele la aceste produse.

Desi in trimestrul al treilea, inflatia si-a accentuat tendinta de scadere, produsele din tutun au avut o contributie inflationista semnificativa. Recent, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia ca devansarea termenului de majorare a accizelor in euro va avea efecte directe asupra inflatiei din lunile urmatoare.

"Am ajuns cu acciza la produse din tutun la nivelul european. Acest lucru ne afecteaza la indeplinirea tintei. La noi, ponderea in cosul inflatiei este mare. Din regiune, doar noi si cehii avem o pondere in inflatie a produselor din tutun la 5%", a spus in urma cu doua saptamani Mugur Isarescu.

"Grupa produselor din tutun s-a detasat din nou intre componentele IPC - indicelului preturilor de consum - n.red. - ca sursa semnificativa de presiune inflationista - ritmul anual de crestere a urcat in luna septembrie la 31,5 la suta, cu 5,7 puncte procentuale peste cel atins la sfarsitul trimestrului precedent.

Factorul explicativ a ramas modificarea intervenita la nivelul accizelor, prin implementarea celei de-a doua etape de majorare anuntate pentru acest an (cu inca 7 euro/1.000 tigarete in luna septembrie).

Impactul exercitat de aceasta masura asupra inflatiei a fost considerabil, contributia cumulata in cadrul intervalului analizat ridicandu-se la 0,44 puncte procentuale", se arata intr-un raport realizat de BNR.

In schimb, preturile in scadere la produse alimentare, precum lapte si produse derivate din lapte, ulei comestibil, dar si la legume au contrabalansat presiunea venita din directia cresterii accizelor la tutun. Pe de alta parte, si ieftinirea gazelor naturale si a transportului urban de suprafata au pus umarul la descresterea inflatiei.

"Traiectoria a fost imprimata de grupa energie, prin reducerea tarifelor gazelor naturale (cu aproximativ 5,1 la suta in luna iulie) si disiparea efectelor de baza nefavorabile generate, in cazul energiei electrice si al gazelor naturale, de ajustarile de tarif operate in iulie 2008; o influenta in acelasi sens, dar de mai mica intensitate, a exercitat transportul urban de suprafata (-1,2 puncte procentuale)", se mai mentioneaza in raportul BNR.

Pe pozitii diametral opuse s-au plasat serviciile comunale, cu un ritm anual in crestere cu 1,7 puncte procentuale, si serviciile de telefonie fixa, care au inregistrat un salt de 10,7 puncte procentuale al dinamicii anuale, rezultat al efectelor statistice manifestate atat la nivelul tarifelor in euro, cat si la nivelul cursului de schimb lei/euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#fumatori, #tigari, #accize, #inflatie , #stiri Mugur Isarescu