Guvernatorul Mugur Isarescu prevede o mica apocalipsa economica

Marti, 07 August 2007, ora 10:04
850 citiri

Inflatie in iunie peste prognoza, cresteri de preturi mai mari decit cele estimate la finele anului, PIB sub potential si posibile venituri bugetare in scadere.

Banca Nationala are previziuni mai putin optimiste in ceea ce priveste evolutia parametrilor economici in 2007. "BNR a revizuit usor in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Oficialul bancii centrale a insistat asupra faptului ca institutia pe care o conduce face prognozele luind in calcul doar "informatiile certe din prezent". Cresterea chiriilor de stat, efectele secetei si avansul preturilor internationale ale petrolului sint principalele cauze care ar putea conduce la reinflamarea cresterii preturilor.

De altfel, in luna iunie, inflatia a fost cu 0,5% peste nivelul prognozat de Banca Nationala. Preturile volatile (legume, fructe), care au ajutat substantial BNR sa atinga tinta de inflatie in 2006, inregistreaza acum o crestere importanta provocata de valurile de canicula. Comparativ cu luna martie, in iunie, preturile volatile au crescut cu 3,6 puncte procentuale, potrivit raportului BNR. Totusi, anualizat, cresterea preturilor volatile este inca negativa (-0,3% in iunie).

"Efectele secetei, mai ales asupra produselor animaliere, se vor vedea pina la sfirsitul primaverii anului 2008", a declarat guvernatorul. Preturile administrate, in principal chiriile, care au crescut cu 320%, au contribuit si ele la usoara reinflamare a inflatiei. "Preturile administrate tin indicele general la niveluri peste media Uniunii Europene", a mai spus guvernatorul Isarescu.

Nu in ultimul rind, BNR se uita cu atentie la majorarea veniturilor care la jumatatea anului era de doua ori mai mare decit cresterea estimata a productivitatii (25%, fata de 10%). "Cistigurile de productivitate s-au erodat, in timp ce salariile au crescut", a precizat guvernatorul BNR. Pentru 2008, prognoza BNR e mai optimista, fiind cu 0,5% mai mica decit evaluarea precedenta.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=12917&art=33535&cHash=063ed467e2/ target=_blank>Cotidianul</a>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.