Inflatia ar putea creste din cauza preturilor internationale

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 12:22
1566 citiri
Inflatia ar putea creste din cauza preturilor internationale

BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior, dar politica monetara se mentine compatibila cu cresterea economica, afirma guvernatorul Mugur Isarescu.

"Banca Nationala, indiscutabil, urmareste stabilitatea preturilor. Datele pe care le avem in prezent ne certifica pentru partea a doua a anului ca rata inflatiei se va diminua. Este adevarat insa ca impactul cresterii preturilor la alimente si energie pe plan international schimba intr-o anumita masura perspectiva evolutiei indicelui preturilor de consum fata de previziunile prezentate in public anterior. Problema sau dificultatea consta in faptul ca atat inflamarea inflatiei incepand cu vara anului trecut, cat si noii factori de crestere a preturilor, nu pot sa fie combatuti cu instrumentele pe care le avem noi la dispozitie. Asa cum am mai spus, nu suntem in fata unei situatii usoare, a unei decizii usoare", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX.

Intrebat daca noua prognoza indica o inflatie mai mare, Isarescu a confirmat, aratand insa ca nu pot fi prezentate detalii decat la urmatorul raport trimestrial asupra inflatiei, de la inceputul lunii mai.


"Deocamdata faptul ca am fost prudenti in reducerea ratelor de dobanda ne ajuta, pentru ca suntem relativ bine pozitionati cu o rata a dobanzii de politica monetara si in conditiile noilor perspective. Cred ca am spus destule", a continuat guvernatorul bancii centrale.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% plus/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuita in luna februarie, de la 3,4%.

Isarescu a adaugat ca, in conditiile unor influente externe, este posibil ca inflatia sa urce in urmatoarele luni, pentru ca in a doua parte a anului sa fie inregistrat un trend dezinflationist.

"Deocamdata ne aflam cu rata de politica monetara la un nivel adecvat. Mai trebuie sa avem in vedere si conditiile monetare in sens larg, si anume faptul ca si daca avem in vedere ultima scadere (a rezervelor minime la valuta - n.r.), nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta si lei este destul de ridicat si ca usoara apreciere nominala a leului a intarit intrucatva sa-i spun conditiile de politica monetara. In consecinta, textul din comunicat sugereaza ca nu suntem in situatia de a pericilita cu masurile de politica monetara reluarea cresterii economice si ca politica noastra antiinflationista este compatibila cu redresarea economica", a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR recunoaste ca ponderea mare a preturilor volatile si a celor administrate creeaza o problema bancii nationale din perspectiva necunoasterii momentului in care se opereaza modificari ale preturilor reglementate.

"A ajuns pana acum o chestiune cu miez. Daca la ce se intampla pe plan international sa zicem ca este de asteptat practic sa avem incertitidine, am dori, binenteles, ca legat de calendarul modificarilor interne sa fie o mult mai mare rigoare, pentru ca noi sa putem include in programele noastre si sa nu pierdem credibilitate. As mentiona aici ca nu numai banca nationala pierde credibilitate, dar si Guvernul", a explicat Isarescu.


La inceputul lunii februarie, FMI a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa renunte la preturile reglementate la gaze si energie electrica si sa prezinta o noua formula de calcul. Reprezentantii Fondului au declarat ca prima faza a liberalizarii preturilor va viza alti consumatori decat populatia.
Ulterior, Guvernul a anuntat ca va stabili, pana in septembrie 2011, un calendar al liberalizarii preturilor, in baza caruia tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015.


Premierul Emil Boc afirma la inceputul lunii februarie ca Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii vor defini pana la finele anului consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#bnr, #crestere economica, #emil boc, #energie electrica, #fmi, #gaze, #inflatia, #mugur isarescu, #preturi , #stiri Mugur Isarescu