Isarescu: Acordurile au fost necesare, reformele benefice

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 21:17
1988 citiri
Isarescu: Acordurile au fost necesare, reformele benefice

Disputa interna privind acordurile cu FMI si CE trebuie sa inceteze pentru ca intelegerile au fost necesare si gandite serios, iar reformele au imbunatatit fundamentele economice, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca prin acesta pozitie nu vrea sa sustina Guvernul. 

"Reformele din ultimii ani si aceste acorduri au dus la imbunatatirea fundamentelor economiei romanesti.

Poate e cazul sa terminam marea disputa interna, voi fi si eu urecheat la randul meu de liderii politici, dar cred ca este necesar sa inchidem discutia.

Acordurile au fost necesare, s-a asigurat stabilitatea financiara, caderea economica putea fi atenuata daca absorbeam mai bine fodurile.

Aceasta este solutia, dar eu m-am fript odata ca tara e pregatita sa absoarba fondurile UE. M-am fript si in 2009, si in 2010 ca tara e pregatita sa absorba fondurile UE", a spus Isarescu, la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX in parteneriat cu BNR.

Potrivit guvernatorului BNR, FMI si UE, nu doar banca centrala, au certificat ca in ultimii trei ani Romania si-a imbunatatit fundamentele fata de siuatia din 2008 si unul dintre principalii indicatori a fost deficitul de cont curent, care a coborat cu aproape zece puncte procentuale din PIB, de la 14% la 4%, ajustare care prin esenta ei a fost dureroasa din punct de vedere social.

"Toate acestea sunt date pe care cel mai bine este sa le citim in analizele de pe international, daca nu credem in ceea ce spune BNR, si intram din nou in acest joc ca de fapt sprijinim Guvernul sau nu.

Noi incercam sa sprijinim tara si sa spunem care este adevarul. Eu zic sa inchidem discutia, si asta inseamna ca o buna parte din ce trebuia sa se faca nu doar ca s-a facut, dar s-a dovedit a se face relativ solid", a afirmat Isarescu. Seful BNR considera ca nu se poate decorela nicicum scaderea economica de 7% din 2009 de reducerea deficitului de cont curent de la 14% la 4%.

"Care era speranta si cum a fost facut programul? Ca se vor retrage capitalurile private, dar vom reusi sa atragem bani comunitari. Nu s-a intamplat, dar fundamentele s-au imbunatatit enorm, cel putin acest deficit enorm, pentru care am fost depunctati, cu o componenta majora de deficit pe termen scurt.

Deficitul bugetar era normal sa explodeze pentru ca el era creat pe intrari de capital cu economie supraincalzita, cu salarii peste productivitate, o acivitate pe real estate aproape de o bula imobiliara", a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR a tinut sa mentioneze ca economia se mentine pe deficite inalte, chiar mai adanci decat in cazul altor state din regiune, al caror risc este perceput mai inalt, iar in acest context eforturile de ajustare si reformele structurale trebuie sa continue.

"Analistii, si chiar boardul FMI, au discutat ca inca mai avem de facut eeforme in asistenta sociala, sanatate, infrastructura ...Daca fondurile europene vor fi atrase asa cum se aude ca au fost realizate proiectele, atunci eu nu sunt pesimist pentru cresterea economica de la anul, dar nu cu ea ne batem, poate fi 4% la anul, dar nu cu ea ne batem, ci cu perceptia. Acum, daca ne ducem in fata pietelor cu o crestere economica incetinita ... Nu cred ca perceptia legata de absorbtia fondurilor se va imbunatati pana nu se vor vedea rezultatele, trebuie sa atragi miliardul de euro. M-am fript in 2009, am crezut in acest lucru", a mai spus Isarescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mugur isarescu disputa interna, # isarescu reforme, # isarescu acord fmi , #stiri Mugur Isarescu