Isarescu: ajustarea sectorului public trebuie incheiata

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 17:33
1283 citiri
Isarescu: ajustarea sectorului public trebuie incheiata

Ajustarea sectorului public tebuie continuata si finalizata, desi exista rezistenta din partea sistemului, pentru ca intarzierile ar putea duce la o corectie din partea pietei, mult mai dureroasa si brutala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, transmite Mediafax.

Acum ajustarea si marea dificultate apare in sectorul bugetar si aici este o anumita rezistenta la schimbare. Eu nu spun ca nu este motivata, spun un singur lucru, ca este inevitabila si ea. Sa nu ajungem in situatia in care rezistam, rezistam, platim si costurile intarzierii, si pana la urma ajustarea se face brutal de catre fortele pietei", a spus Isarescu intr-un interviu la Radio Romania Actualitati.

Guvernatorul BNR a explicat ca in situatia unei ajustari inevitabile, "strangerea curelei" se poate poate realiza fie prin majorarea de impozite, ceea ce s-a intamplat deja, fie prin reducerea veniturilor nominale.

"Daca nu facem nici asa nici asa, mesajul meu este ca piata o va face si o va face salbatic, o va face cu o forta distrugatoare si o face si nedrept, prin inflatie, prin depreciere de cursuri", a explicat Isarescu.

In opinia oficialului BNR, daca Romania nu avea acord cu FMI ajustarea deficitului extern s-ar fi facut mult mai rapid, nu de la 12% la 5% din PIB, ci de la 12% PIB la 0, adica populatia ar fi consumat doar cat se producea.

"Scaderea n-ar fi fost de 7% pe medie, ci de 10%, sau chiar de 12% (...) Era chiar insuportabil. De multe ori vedem pacatul chiar in asistenta pe care o avem. Marele necaz acum este ca avem acord cu Fondul, pentru ca el ne pune conditii. Cine-ti da bani fara conditii, mai ales daca trebuie sa faci reforme?", a mai spus Isarescu.

El s-a aratat convins ca Romania va primi urmatoarea transa din acordul stan-by cu FMI, aratand ca singura problema a autoritatilor este modul greoi si "galagios" cu care pun in aplicare masurile.

"Noi pana la urma le facem, ceea ce nu este bine este ca le facem cu multa galagie, indaratnicie.

Dupa ce ca le facem, ne creem si conditii de neincredere (...) Orice se plateste in lumea asta a banului, intr-o economie de piata (...) Daca le facem cu multa zarva mai platim un cost in plus", a explicat Isarescu.

Potrivit guvernatorului bancii centrale, conditionalitatile din acord sunt mai degraba ale Comsiei Europene decat ale FMI, sunt conditiile clubului in care ne-am dorit sa intram.

"FMI este mai vocal pentru ca echipele tehnice au mai multa experienta. Regulile sunt ale clubului in care am vrut sa intram si in care am intrat. Sunt mai mult conditionalitatile Comisiei Europene", a continuat oficialul BNR.

El a aratat ca BNR a negociat acordul stand-by impreuna cu Guvernul, dar mai putin de 20% din conditionalitati revin bancii centrale si 80% sunt atribute ale Guvernului si institutiilor guvernamentale, inclusiv ale Parlamentului, intr-o acceptiune mai larga.

"O regula a UE este ca ajustarile sa se faca barbateste, pe fata. Sa spui: dom'le, am dat prea mult. Au crescut prea mult salariile, nu 80%, cat am dat in 2007 - 2008, ci 50% se poate da. Daca s-ar spune asa, ar apartea altfel ajustarea", a explicat Isarescu.

In opinia guvernatorului BNR, UE va accepta in lipsa unei restrangeri a cheltuielilor o ajustare prin majorare de taxe, dar nu va fi de acord cu o corectie prin inflatie.

"Europa a suferit prea mult din cauza inflatiei. Inflatia ii afecteaza in primul rand pe cei saraci, cei cu venituri fixe, pe pensionari, creeaza distorsiuni. Ma socheaza cum iau amploare aceste mesaje inflationiste", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#isarescu, #ajustare, #sector, #public, #bugetari, #salarii , #stiri Mugur Isarescu