Isarescu ar vrea realocarea banilor dinspre salarii spre investitii

Miercuri, 11 Noiembrie 2009, ora 14:03
1302 citiri
Isarescu ar vrea realocarea banilor dinspre salarii spre investitii

Romania are ca alternative ori realocarea banilor dinspre salarii spre investitii, ori majorarea taxelor, total nerecomandata, sau o ajustare brutala din partea pietelor, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a afirmat ca Romania nu are alternativa la acordul de finantare internationala, care reprezinta o intelegere in primul rand cu Uniunea Europeana si in subsidiar cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Isarescu a aratat ca, fara o realocare a resurselor bugetare catre domenii care sa aduca noi locuri de munca, Romania va trebui sa ia decizii deloc benefice de crestere a veniturilor prin majorarea taxelor. In lipsa oricaror astfel de masuri, guvernatorul anticipeaza ca pietele vor reactiona in sensul unei ajustari dure.

Prezent la ceremonia organizata de Academia de Studii Economia, care i-a decernat diploma "Virgil Madgearu", cu medalia de aur, Isarescu a tinut sa transmita mai multe mesaje care ar trebui sa tina agenda dezbaterii publice in urmatoarea perioada.

El a aratat ca dorinta normala, dar "iluzorie", ca se poate face rapid din societatea romaneasca un stat al bunastarii, a fost un mesaj care a produs "amare si adanci deziluzii", in conditiile in care realitatea arata risipa banului public si incapacitate.

Isarescu pledeaza in continuare pentru economisire si investitii, ca singura ecuatie ce poate permite o dezvoltare a economiei pe baze sanatoase. Guvernatorul a adaugat ca in anii '90 Romania avea zece milioane de salariati care plateau impozite si mai putin de un milion de bugetari, iar in prezent sunt 4,5 milioane de salariati si 1,5 milioane de bugetari.

De asemenea, la inceputul anilor '90, in Romania au existat trei milioane de persoane asistate, iar astazi numarul acestora depaseste cinci milioane.

Oficialul BNR crede ca este necesar ca opinia publica sa inteleaga ciclurile economice si realitatea, ca dupa o perioada de crestere urmeaza o ajustare, dar este nevoie de o ajustare optima. In ceea ce priveste situatia actuala, o ajustare optima ar putea avea loc printr-un program cuprinzator prin coordonarea tuturor politicilor.

"Bancile centrale sunt de regula un imprumutator de ultima instanta. Despre BNR se spune, mai nou, ca este un aparator de ultima instanta, un fel de goalkeeper (portar - n.r.) care poate sa apere orice.

Eu voi spune ca BNR isi va face datoria, va apara si interesul national si obiectivele sale, stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, poate va gasi si solutii inspirate, dar nu poate sa asigure optimul", a adaugat Isarescu.

El apreciaza ca o corectie facuta prin curs nu reprezinta optimul, reaprinde inflatia, este nedreapta pentru ca este platita tocmai de cei care sunt oricum afectati. In opinia guvernatorului, 2009 ar trebui interpretat ca un an de ajustare, legat de perioadele anterioare de crestere economica foarte ridicata.

"Sa fim sinceri, n-o faceam (ajustarea - n.r.), daca nu era impusa din exterior, daca criza nu retragea sumele masive care au inundat Romania si au obisnuit economia cu intrari mari de capital", a mai spus Isarescu. 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#isarescu, #salarii, #investitii , #stiri Mugur Isarescu