Isarescu: Bancile mari ar putea sa isi calculeze un indice propriu de dobanda in relatia cu clientii

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 09:25
848 citiri
Isarescu: Bancile mari ar putea sa isi calculeze un indice propriu de dobanda in relatia cu clientii

Bancile comerciale ar putea sa isi calculeze un indice propriu privind dobanda de baza in relatia cu clientii, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Cel putin bancile mari isi pot promova propriul indice al dobanzii. Ele nu se vor multumi sa calculeze dobanda de baza in legatura cu dobanda de pe piata monetara", a precizat guvernatorul BNR.

Referindu-se la "miscarile" din piata interbancara, oficialul BNR a afirmat ca bancile comerciale nu pot transfera anomaliile din piata interbancara in relatia cu clientii si sa-si afecteze portofoliul.

"Nu putem sa ii mangaiem pe crestet si sa le dam lichiditate dupa aceea", a spus Isarescu referindu-se la "miscarile" bancilor comerciale in piata valutara si in cea monetara.

Guvernatorul BNR a explicat ca au existat unele banci care detineau lichiditate, dar nu doreau sa o plaseze altor banci care nu aveau lei si ca dobanzile afisate in piata monetara au reflectat mai mult aceasta situatie si nu o problema generala de lichiditate.

"Nu putem injecta lichiditate care sa balteasca. Am injectat lichiditate separat prin Lombard si alte tipuri de garantii, iar cei cu nevoie au avut acces la lichiditatea BNR. Pe 24 octombrie, toate bancile si-au facut rezervele minime obligatorii", a mentionat guvernatorul BNR.

La sfarsitul lunii octombrie, BNR a redus rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor comerciale la 18 la suta.