Isarescu: BNR nu vede un motiv de reducere a rezervelor minime obligatorii percepute bancilor

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 14:29
1597 citiri
Isarescu: BNR nu vede un motiv de reducere a rezervelor minime obligatorii percepute bancilor

Banca Nationala a Romanei (BNR) nu vede un motiv pentru reducerea rezervelor minime obligatorii percepute bancilor in conditii de de diminuare a activitatii de creditare, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Vreau sa va spun pentru cei care cititi deleveraging-ul (dezintermediere, reducerea volumului de credite ale bancilor - n.r.) ca un fel de bau bau, nu trebuie sa ne platim si datoriile? Aceasta reducere a expunerii trebuie sa fie ordonata, controlata si moderata ca sume. Daca se intampla asa de ce sa il blamam si bineinteles pana la un anumit moment. In conditii de deleveraging nu vedem un motiv cu totul si cu totul aparte sa il stimulam prin eliberarea de rezerve minime obligatorii", a declarat Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial pe inflatie.

El a spus ca pe masura ce se vor observa alte tendinte pe piata monetara, respectiv cand bancile isi vor relua creditarea avand aceasta situatie pozitiva in ceea ce priveste lichiditatea, atunci BNR va avea in vedere reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei.

Guvernatorul BNR a mai spus ca deleveragingul nu este un lucru rau, doar ca nu este foarte placut, fiind considerat o plata sau o rambursare a unei datorii.

#rezerve obligatorii banci Isarescu, #scadere activitate creditare banci, #deleveraging banci Romania, #lichiditate banci, #piata monetara Romania , #stiri Mugur Isarescu