Isarescu: BNR s-a opus discutiilor privind deprecierea leului. Nu sunt motive de instabilitate in 2011

Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:13
1226 citiri
Isarescu: BNR s-a opus discutiilor privind deprecierea leului. Nu sunt motive de instabilitate in 2011

Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca nu exista motive pentru o instabilitate a cursului de schimb valutar in 2011, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, aratand ca leul se situeaza intr-o zona de "relativa stabilitate si sustenabilitate", informeaza Mediafax.

"Nu vedem motive pentru care el nu ar fi in continuare stabil. Si am sa va explic de ce, pe scurt", a raspuns Isarescu, intrebat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, daca rata de schimb va fi in 2011 la fel de stabila ca in acest an.

Guvernatorul BNR a explicat ca deficitul extern "extrem de mare", de 12 - 14% din PIB in 2007 si 2008, a fost motivul instabilitatii cursului si deprecierii leului.

"Acest deficit s-a corectat. De doi ani avem un deficit intre 4 si 6% din PIB. Consideram ca un asemenea deficit de cont curent este sustenabil pentru Romania si este si bun. Jumatate din acest deficit este acoperit de investitii straine, cealalta de imprumuturi", a continuat Isarescu.

El a spus ca BNR considera ca leul se situeaza in prezent intr-o zona de "relativa stabilitate, de relativa sustenabilitate si corespunde fundamentelor". Totodata, Isarescu a precizat ca BNR s-a opus discutiilor privind deprecierea leului intrucat acestea fac parte din iluziile "vandute" publicului legate de solutii rapide, ieftine, usoare.

"De exemplu, se spune: faceti deficite mai mari si vom iesi din criza! Solutia usoara. S-a terminat pentru Romania o asemenea solutie usoara", a adaugat oficialul bancii centrale.

El a reiterat ca o crestere a deficitului bugetar nu va pune la dispozitie fonduri suplimentare intrucat va duce la descurajarea intrarilor de capital si la ruperea relatiilor cu creditorii internationali, iar astfel vor exista cheltuieli mai mari pentru dobanzi si, eventual, pentru acoperirea unui curs depreciat.

"Si atunci suntem impotriva vanzarii unor asemenea iluzii. Iesirea si relansarea economiei va depinde foarte mult de cresterea productivitatii, de incurajarea muncii, a spiritului antreprenorial si a inovatiei, adica de lucruri mult mai grele si nu de solutii de acest tip. (...)

Mai suntem panditi si de alte solutii din acestea usoare si cred ca este de datoria acestei institutii (BNR - n.r.) sa intervina in dezbaterea publica pentru ca ele par sa fie miraculoase si trebuie sa spunem societatii romanesti ca nu mai suntem in fata unor solutii rapide, miraculoase si legate numai de o singura decizie", a explicat guvernatorul bancii centrale.

Cursul valutar a variat in acest an de la 4,2265 lei/euro in prima sedinta la un minim de 4,0653 lei/euro atins in a doua parte a lunii martie, iar cea mai recenta rata de referinta anuntata de BNR se plaseaza la 4,2931 lei/euro.

Rata de schimb a urcat pana la maximul record de 4,3688 lei/euro la sfarsitul lunii iunie, dupa ce Guvernul a anuntat implementarea unor noi masuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si majorarea TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#mugur isarescu, #bnr, #leu, #curs valutar , #stiri Mugur Isarescu