Isarescu: consumul poate sa creasca, nu si cel bugetar

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 23:10
1707 citiri
Isarescu: consumul poate sa creasca, nu si cel bugetar

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a declarat ca se poate inregistra o crestere a consumului, dar nu a celui bugetar si social, ci al angajatilor din acele sectoare care vor inregistra crestere, dar a explicat ca o stagnare a consumului nu ar anula cresterea economica, potrivit Newsin. 

"Sunt convins ca, in ultima instanta, si consumul trebuie sa creasca, dar nu acel consum despre care unii spera ca va creste: consumul social, consumul bugetar. Va creste in mod inevitabil, pe baza cresterii de productie, pe baza cresterii de productivitate, pa baza de inovatie, pe baza de performanta", a spus Isarescu intr-un interviu acordat The Money Channel.

Guvernatorul a explicat ca o stagnare a consumului nu ar anula cresterea economica.

"Consumul reprezinta 70-80% din PIB, daca el nu creste poti sa spui ca cresterea economica va fi foarte inceata, dar nu inseamna ca nu poti sa ai crestere economica in conditii de stagnare a consumului", a spus Isarescu.

Isarescu a subliniat ideea ca reluarea consumului ar trebui sa aiba loc in sectoarele care inregistreaza cresteri.

"Ce fel de reluare a cresterii consumului? Cresterea lui determinata de consumul angajatilor din industrie, din sectoarele care cresc.

Ori aici abordarea globala, fals keynesista, a chestiunii consumului, pe care am remarcat-o si in dezbaterile pe care le-am vizionat in studioul dumneavosatra, cred ca este foarte periculoasa.

Se spune cam asa: statul trebuie sa stimuleze consumul. Pai statul poate sa stimuleze consumul si sa creeze cerere daca are camp de manevra, dar nu daca avem deficite care depaseau 10%.

Nu am avut acest camp de manevra. Dimpotriva, a trebuit sa ne corectam pentru a putea asigura o crestere a consumului care sa dureze.

Alminteri, vreo sase-sapte ani am tot crescut consumul, din 2003 pana in 2009 si s-a vazut apoi cat de greu este sa fii nevoit sa tai", a mai spus Mugur Isarescu. 

#mugur isarescu, #bnr, #consum, #bugetar , #stiri Mugur Isarescu