Isarescu crede ca Romania a pregatita din punct de vedere economic pentru UE

Joi, 26 Octombrie 2006, ora 13:15
1238 citiri

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a aratat multumit de felul in care se prezinta din punct de vedere economic tara noastra, inainte de aderarea la UE. Declaratia a fost facuta in cadrul celei de-a unsprezecea Conferinte a Caselor de Compensare din Europa Centrala si de Est, informeaza AMOS News.Desi nu a putut fi prezent la eveniment, Mugur Isarescu a trimis un discurs, citit de Valentin Lazea, economist sef al BNR. In discurs, guvernatorul arata rezultatele infiintarii, in 2000, a Transfond, pas care a insemnat o prima schimbare majora in evolutia economica a Romaniei.

'Cu sustinerea Uniunii Europene, printr-un program PHARE, Romania a implementat in 2002 un sistem electronic de plati (SENT, ReGIS si SaFIR ), care s-a completat in 2005 cu programul SEP, o alta initiativa a BNR', a explicat Mugur Isarescu evolutia in timp a sistemelor bancare de plati.

SaFIR este un sistem de depozitare si decontare a operatiunilor cu titluri de stat, SENT - sistem care asigura procesarea instructiunilor de plata de mica valoare (sub 50.000 RON) intre participantii la sistem, respectiv institutiile de credit si Trezoreria Statului, iar sistemul ReGIS, reprezinta initierea decontarii finale si irevocabile a rezultatelor compensarii multilaterale.

Isarescu a anuntat ca BNR se pregateste pentru imbunatatirea sistemului bancar in viitorul apropiat.

'Dupa un an putem spune ca sistemul functioneaza, acum tara noastra este pregatita acum pentru Uniunea Europeana, atat din punct de vedere legal cat si electronic', a concluzionat Isarescu.

Incepand astazi, Romania gazduieste a XI - a Conferinta a Caselor de Compensare din Europa Centrala si de Est, organizata de Transfond. Conferinta ICCI intruneste reprezentanti importanti ai caselor de compensare, ai bancilor, companiilor si autoritatilor de reglementare din Europa care activeaza in domeniul platilor.

Cristina ERSEN

Amos News