Isarescu: Crestere de 8% in 2008 iar somajul nu va fi o problema critica in 2009

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 13:51
1149 citiri
Isarescu: Crestere de 8% in 2008 iar somajul nu va fi o problema critica in 2009

Cresterea economica a Romaniei ar putea fi in acest an de 8%, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. De asemenea, el a precizat ca somajul va creste in Romania in 2009, insa nu va deveni o problema critica si ar putea ajuta la calmarea cererilor de majorari salariale excesive. In primele noua luni, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 8,9%.

Isarescu a mai spus ca deficitul de cont curent ramane una din principalele probleme ale economiei romanesti, dar este in acelasi timp o consecinta a dezvoltarii rapide a tarii in ultimii ani.


Calculat prin includerea profitului reinvestit, deficitul balantei de plati ar putea ajunge la 13% din PIB la sfarsitul lui 2008, a estimat guvernatorul BNR.


Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns la 14% din PIB.


Guvernatorul BNR a mentionat ca somajul nu va fi generalizat, urmand sa afecteze doar anumite sectoare.


"Corectiile de pe piata fortei de munca sunt bune si sunt necesare, in conditiile in care o crestere a somajului va ajuta la curbarea cererii excesive de cresteri salariale", a declarat Isarescu.


Somajul, desi va creste anul viitor in Romania, nu va reprezenta o problema critica din punct de vedere macroeconomic, avand in vedere nivelul actual scazut, a mai spus guvernatorul BNR.


In noiembrie, rata anuala a somajului a urcat cu 0,1 puncte procentuale fata de luna precedenta, pana la 4,1%, numarul somerilor crescand cu 12.788, potrivit ultimelor statistici oficiale.