Isarescu: cu deficite mari nu iesim din criza, ne agravam situatia

Marti, 18 Mai 2010, ora 14:18
1345 citiri
Isarescu: cu deficite mari nu iesim din criza, ne agravam situatia

Unele persoane spun ca Romania ar trebui sa aiba deficite mari pentru a iesi din recesiune, dar propunerile lor ar putea duce la intrarea statului in criza, la agravarea situatiei si la riscul sa nu mai existe fluxuri pentru finantarea deficitelor, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.

"Unii spun lasati deficitele mari ca sa iesim din recesiune. (...) Cu multe din propunerile lor intram in criza, ne agravam situatia, nu iesim din criza. Riscam pur si simplu sa nu mai gasim fluxurile financiare care sa ne finanteze deficitele.

Pur si simplu pietele nu mai au incredere si iti opresc finantarea, si atunci trebuie sa te corectezi dramatic", a spus Isarescu intr-un seminar organizat de BNR. 

Autoritatile s-au angajat in negocierile cu FMI sa reduca cheltuielile publice, pentru a se incadra intr-un deficit de 6,8%, astfel incat salariile din sectorul bugetar ar urma sa scada cu 25%, iar pensiile cu 15%.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat luni ca datoria publica va creste pana la finele anului viitor la aproximativ 40% din PIB, iar fara masurile suplimentare convenite cu FMI ar fi depasit, in 2011, 50% din PIB, de la circa 30% in prezent.

El a explicat ca pe deficitul de 6,8% din PIB convenit cu FMI statul trebuie sa imprumute bani noi, fara rostogolirea obligatiilor curente angajate, de 7,5-8 miliarde euro, ceea ce va urca datoria publica la 36-37% din PIB anul acesta si la 40% anul viitor.

In conditiile unui deficit prognozat de 9,1% din PIB, fara masuri suplimentare suma de finantat s-ar fi dus la 10,5-11 miliarde euro, iar in 2011, dupa o ajustare a deficitului de la 9 la 7%, la inca 8-9 miliarde euro.

#criza, #deficit, #isarescu , #stiri Mugur Isarescu