Isarescu: Daca vrem sa intram in zona euro, mai multa ambitie nu strica

Joi, 26 Februarie 2009, ora 14:09
2479 citiri
Isarescu: Daca vrem sa intram in zona euro, mai multa ambitie nu strica

Guvernatorul BNR a declarat ca Romania trebuie sa-si mentina calendarul anuntat pentru aderarea la zona euro, insa trecerea la moneda europeana in 2014 este conditionata de reformele realizate pana in 2012, cand statul trebuie sa intre in anticamera euro, ERM-2.

"Cred ca programul de adoptare a euro este cel mai bun ghid. Romania trebuie sa-si mentina calendarul anuntat anterior si sa dea dovada de ambitie. Mai multa ambitie nu strica", a mai spus Mugur Isarescu, in cadrul unui discurs sustinut la Cluj.

Isarescu a subliniat si nevoia de reforme "adevarate si competente", pentru ca Romania sa reuseasca sa parcurga fara probleme cei doi ani care preced aderarea efectiva la zona euro. "Intrarea la 1 ianuarie 2012 in mecanismul ratelor de schimb (ERM-2, n.r.), intr-o zona de constrangeri, si parcurgerea ulterioara a celor doi ani in interiorul mecanismului este conditionata de nevoia ca pana in 2012 sa facem foarte multe reforme", a mai spus guvernatorul, precizand ca obiectivul de adoptare a euro este "un adevarat catalizator al unor politici coerente pe viitor".

Pentru a adera la zona euro, un stat trebuie sa indeplineasca criteriile de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht, principalele fiind un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datorie publica de maximum 60% din PIB si o inflatie cu cel mult 1,5% peste inflatia in primele trei state din zona ca evolutie a preturilor.

De asemenea, aderarea la euro este precedata de 2 ani in "zona de asteptare" ERM-2, perioada in care statul trebuie sa faca dovada ca isi poate mentine stabilitatea atinsa. Premierul Emil Boc a declarat recent ca Guvernul are o strategie care sa grabeasca intrarea Romaniei in zona euro. "Ar trebui grabit acest proces. Este si in atentia Guvernului acest lucru. In Guvern avem deja o strategie pentru accelerarea inainte de 2014 a intrarii in zona euro", a declarat Boc. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare, #euro, #reforme, #zona , #stiri Mugur Isarescu