Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Deprecierea leului era inevitabila

Isarescu: Deprecierea leului era inevitabila

Deprecierea leului era inevitabila dupa doi ani in care productivitatea s-a deteriorat puternic, iar competitivitatea acumulata anterior a fost erodata complet, sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a spus ca "trebuie sa fim multumiti" ca, in prezent, cursul de schimb nu a urcat mai mult. 

"In ultimii doi ani, am asistat la o deteriorare puternica de productivitate si la erodarea in totalitate a rezervei de competitivitate acumulata anterior, devenind inevitabila cresterea cursului de schimb. Trebuie sa fim multumiti ca acum leul nu s-a depreciat mai mult, la noi variatia cursului nedepasind plus-minus 25%, in timp ce in alte tari din zona noastra variatia a fost de plus-minus 40%", a precizat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).


Pe de alta parte, Isarescu a admis ca BNR nu a avut informatiile necesare pentru a contracara tendinta pietii "de a se indrepta spre investitii mai putin productive, ca terenuri si locuinte, tendinta remarcata din 2002-2003 incoace". "S-a schimbat mesajul public, toata lumea a vrut mai mult consum, retail-ul a adus mai mult profit", a adaugat Isarescu.


El a mentionat cursul de schimb ca un canal prin care efectele crizei financiare ar putea afecta Romania, alaturi de canalul comercial, 25-30% din PIB-ul Romaniei fiind realizat de exporturi, care acum au cazut prin disparitia pietelor, si canalul financiar, in conditiile in care finantarea externa a fost brutal limitata. 


 
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1632 ori