Isarescu despre cheltuielile bugetare: singurele care au crescut au fost cele salariale si de bunuri

Joi, 06 August 2009, ora 12:55
1399 citiri
Isarescu despre cheltuielile bugetare: singurele care au crescut au fost cele salariale si de bunuri

Cheltuielile bugetare au aratat dupa primele sase luni o crestere doar in ceea ce priveste salariile si bunurile, a afirmat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a subliniat ca este necesara o dezbatere publica mult mai "serioasa" in ceea ce priveste structura acestora.

"Dezbaterea publica merge si acum pe marirea deficitului bugetar, dar mi se pare o dezbatere publica mult mai serioasa pe structura cheltuielilor bugetare, precizeaza Mediafax..

Constatam ca dupa primele sase luni singurele care au crescut au fost cele salariale si de bunuri. Dezbaterile releva ca exista o multitudine de legi, de angajamente, care fac ca orice miscare a cheltuielilor bugetare sa fie extrem de greoaie.

O asemenea reforma va lua mult timp, va fi dureroasa, dar este absolut necesara", a afirmat Isarescu.

Deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,7% din Produsul Intern Brut estimat si usor sub limita de 2,73% din PIB convenita cu FMI pentru primul semestru.

Dupa primele cinci luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 2,2% din PIB, in crestere cu 0,4% din PIB fata de nivelul consemnat la finele lunii aprilie.

Autoritatile romane au negociat cu FMI in luna martie un deficit pentru 2009 de 24,36 miliarde de lei (4,6% din PIB), nivel trecut in acordul stand-by.

Guvernul va solicita insa institutiei financiare internationale sa accepte un deficit mai ridicat intrucat situatia economica s-a inrautatit de la momentul negocierii acordului.

Seful misiunii FMI pentru evaluarea acordului cu Romania FMI , Jeffrey Franks, a afirmat recent ca institutia financiara va fi flexibila in negocierile pentru majorarea tintei de deficit bugetar, in contextul in care indicatorii macroeconomici s-au inrautatit, mentionand insa ca nu poate avansa deocamdata o cifra exacta.

Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Subiectul despre care alianța de guvernare evită să vorbească în an electoral: „O situație mult mai gravă decât s-a anticipat”
Bugetul României a ajuns într-o stare critică, avertizează din ce în ce mai mulți economiști. Sarabanda scumpirilor pe bandă rulantă, majorarea taxelor și a impozitelor reflectă cel mai...
#isarescu, #cheltuieli, #bugetare, #salariale, #bunuri, #salarii, #buget, #guvern , #stiri Mugur Isarescu