Isarescu despre raportul RBS: "Ma intreb ce cauta tara mea acolo"

Joi, 02 Iulie 2009, ora 14:51
1995 citiri
Isarescu despre raportul RBS: "Ma intreb ce cauta tara mea acolo"

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca nu intelege alaturarea Romaniei cu Letonia, Ungaria si Ucraina privind posibilitatea intrarii in incapacitate de plata, avand in vedere ca economia romaneasca deja s-a ajustat.

"Uitandu-ma la celelalte trei state, nu vreau sa spun nicio rautate, dar ma intreb ce cauta tara mea acolo", a spus Isarescu, in cadrul seminarului "Romania Financial Forum" organizat de BNR si MEDIAFAX.

El a aratat ca analistii RBS au plasat Romania printre cele mai riscante tari privind o eventuala intrare in incapacitate de plata, dupa Letonia, Ungaria si Ucraina.

"Chelu isi pune mana in cap", a glumit guvernatorul bancii centrale, facand referire la situatia RBS, care a fost salvata de la faliment de catre stat si este nevoita acum sa vanda unele active, inclusiv sucursala din Romania.

Royal Bank of Scotland (RBS) sustine ca opt state din Europa de Est, printre care Romania, Ungaria, Polonia, Letonia si Ucraina, ar putea intra in default (incapacitate de achitare a obligatiilor financiare) dupa ce s-au bazat timp de mai multi ani pe "credite ieftine".

Guvernatorul BNR a criticat din nou unele analize pe care le considera "interesate", sugerand ca si raportul RBS, care plaseaza Romania cu risc de incetare a platilor, are un astfel de caracter.

Isarescu a mentionat ca ii cunoasste pe majoritatea analistilor care realizeaza aceste raporte, precum si continutul acestora, si ca le poate numi "bucati de hartie facute din alte bucati de hartie".

Oficialul bancii centrale se asteapta sa continue valul de rapoarte negative asupra Romaniei, chiar daca se vor schimba argumentele analistilor.

"Sa vedeti ca urmatorul val de exemple negative legate de Romania va fi ca ne-am corectat prea rapid", a spus Isarescu. Raportul RBS noteaza ca economiile din regiune s-ar putea confrunta cu o "aterizare foarte dura" din cauza sistemelor rigide ale cursului de schimb.

Statele din Europa de Est au obtinut, din septembrie pana in prezent, pachete de finantare externa in valoare totala de 90 de miliarde de dolari pentru a face fata crizei mondiale.

Romania a convenit, cu FMI, un program de stabilizare a economiei finantat printr-un acord de finantare externa de 20 de miliarde de dolari, sustinut de Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si Banca Europeana pentru Investitii.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incapacitate, #isarescu, #plata, #rbs, #tari , #stiri Mugur Isarescu