Isarescu: e normal sa ne aparam moneda nationala

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 14:43
1482 citiri
Isarescu: e normal sa ne aparam moneda nationala

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca este normal ca, pana la adoptarea monedei unice europene, banca centrala sa apere leul si adauga ca BNR nu face nici un act de barbarism daca isi apara produsul si nici nu da dovada de un patriotism exagerat, anunta NewsIn.

"Voi face cateva precizari legate de formulari nepotrivite, care au facut cariera in epoca si care au ramas si in prezent. S-a spus atunci ca interventiile Bancii Nationale au fost agresive, mai recent am auzit ca au fost chiar barbare. In afara de faptul ca e un conflict intern intre ideea ca daca vrei ceva, indiferent ca se numeste curs, stabilitate, moneda nationala, operatiunea de aparare, deci defensiva, poate fi fie agresiva, fie barbara. Cel care ataca poate sa fie agresiv, ca de aia ataca. Barbarismul aici cred ca este un cuvant nepotrivit", a spus Isarescu.

El a explicat ca BNR va continua sa apere moneda nationala pana la adoptarea euro.

"Cantitativ, noi nu puteam sa fim agresivi. Cand vezi ca in ciuda semnalelor pe care le dai, si semnalul a fost clar, ca protejam moneda nationala, este produsul nostru, asa cum o banca comerciala isi apara un produs, noi ne aparam produsul, aceasta institutie emite leul si pina la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de aparat.

Nu cred ca facem un act de barbarism daca ne aparam produsul. Nu fac aici un patriotism din acesta exagerat, spun un lucru absolut normal: cand iti protejezi moneda nationala nu este nici agresiv, nici barbar, cel mult poti sa esuezi", a precizat Isarescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a declarat ca apararea monedei nationale in toamna anului 2008 a fost foarte importanta pentru tara.

"As mai semnala un lucru care mi se pare extrem de important, anume maniera in care Banca Nationala lucreaza cu bancile comerciale si intr-un fel transmite semnale. In zilele respective am transmis suficiente semnale pe toate caile si semnalele noastre erau ca o depreciere rapida a curdului nu era o ...putea sa fie un motiv de castig si am inteles acest lucru pentru unele banci comerciale, dar pentru noi era o chestiune de viata si de moarte asa cum era si pentru tara", a mai mentionat guvernatorul BNR.

#isarescu, #moneda nationala, #curs valutar, #adoptare euro , #stiri Mugur Isarescu