Isarescu: fara infrastructura nu avem export in domeniul serviciilor

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 22:57
1359 citiri
Isarescu: fara infrastructura nu avem export in domeniul serviciilor

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat intr-un interviu acordat The Money Channel ca nu exista sperante sa avem exporturi in domeniul serviciilor, cum ar fi turismul, pana nu vom crea infrastructura necesara, informeaza Newsin.

"Hai sa fim realisti, ce servicii poate sa ofere Romania, de transporturi, turism...turism da. Poti sa faci turism fara drumuri, fara autostrazi? Este socul pe care il intampina oricine trece granita de vest a tarii.

Faptul ca am intarziat zece ani in dezvoltarea infrastructurii, a unui traseu european care ar fi legat Europa de Marea Neagra...a fost si marele atu acum zece ani cand s-a negociat intrarea Romaniei in UE.

Nu avem sperante sa avem mari exporturi in domeniul serviciilor pana cand nu cream infrastructura necesara", a declarat Mugur Isarescu la The Money Channel.

Pe de alta parte, guvernatorul a precizat ca exporturile Romaniei s-au schimbat mult in ultimii zece ani. "Legat de exporturi, cred ca am asistat si la o transformare structurala a exporturilor. Ganditi-va la ce era Romania in 1999-2000.

Si atunci redresarea s-a facut cu exporturile. Acum zece ani, exporturile noastre erau in mare parte textile si lohn-ul, si chiar asa se spunea, ca exportam forta de munca ieftina.

Nu mai suntem in aceasta situatie acum. Avem o alta structura. Eu spun imbunatatita. Nu suntem pe tehnologie avansata, dar suntem pe componente auto, motoare electrice, am vazut, mijloace de transport, telefoane. Sunt sase-sapte produse noi, incepand cu Dacia si cu Nokia, care detin pondere. Speram sa apara si alte produse", a spus Isarescu.

Acesta a mai declarat ca "nazuintele" nu trebuie sa se situeze peste limitele si posibilitatile oferite de economie.

"Aici la inima ne poate crea o mica durere, pentru ca sunt majoritatea exporturi ale companiilor straine. Aici trebuie sa recunoastem si limitele noastre de creatie si sa legam foarte bine nazuintele noastre cu posibilitatile si realitatile.

Sper ca exporturile de produse agricole, dupa ce va fi recastigata in buna parte piata agroalimentara interna, vor creste, ca cel putin o tara cu asemenea suprafata de teren agricol nu va mai fi importator net de produse agricole", a spus Isarescu. 

#infrastructura, #exporturi, #turism, #mugur isarescu, #bnr , #stiri Mugur Isarescu