Isarescu: in domeniul fiscalitatii este nevoie de predictibilitate

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 23:04
1043 citiri
Isarescu: in domeniul fiscalitatii este nevoie de predictibilitate

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat intr-un interviu acordat The Money Channel ca nu crede ca "fiscalul poate sa faca ceva" anul acesta pentru a usura tensiunile din economia reala, fiind nevoie de continuitate si perseverenta in domeniul fiscalitatii, potrivit Newsin.

"Nu cred ca fiscalul poate sa faca ceva anul acesta pentru a usura tensiunile din economia reala. Trebuie, pe de o parte, perseverenta, acel TVA majorat a adus venituri o jumatate de an, trebuie sa aduca un an ca sa se lege lucrurile.

Pe de alta parte, fara a le numi corectii, pentru ca vor fi in sens de continuitate, in domeniul sanitar, unde se creeaza cele mai multe probleme si arierate, trebuie continuata reforma.

Sunt orificii multe prin care se scurg banii publici acolo, in domeniul bugetelor de asigurari sociale, aici trebuie o perspectiva, un program, nu ai cum sa creezi echilibre financiare pe un mare dezechilibru, l-as numi fizic, un raport total disproportionat intre numarul de contribuabili si numarul de beneficiari ai acestor sisteme, si aici, de asemenea, trebuie continuitate, nu ceva in plus, nu corectii, dar continuitate.

Apoi, este necesara atragerea de fonduri comunitare, care sa compenseze fiscalitatea inca impovaratoare pentru economia real", a spus Isarescu. Potrivit guvernatorului BNR, guvernul trebuie sa evite schimbarile si sa mentina o predictibilitate in domeniul fiscalitatii.

"Sectorul real are dorinte si are pretentii, insa pericolul cel mai mare e sa promiti sa ii dai si apoi sa constati ca nu poti, asta va bulversa totul.

In domeniul fiscalitatii in domeniul real, ce poate sa faca acum guvernul este sa mentina o predicitibilitate si sa evite schimbarile, pentru ca anteprenorul sa isi poata face niste idei, si apoi, dupa ce Ministerul de Finante va face evaluarile necesare si cu creditorii nostri externi, sa le dam o perspectiva ca, probabil in perioada urmatoare, treptat-treptat, contriibutiile de asigurari sociale, ca ele sunt cele mai impovaratoare, vor putea sa isi reia scaderea", a adaugat Isarescu.

Cresterea economica poate fi stimulata de catre Guvern, a mai spus guvernatorul, in principal prin politicile fiscale.

"Conditia ca ea (cresterea economica, n.r.) sa fie de lunga durata, sa nu fie un simplu foc de paie, sa fie sanatoasa, este sa avem stabilitate a preturilor si stabilitate financiara.

Daca nu ai stabilitate a preturilor, inflatia distorsioneaza cresterea economica, iar daca nu ai stabilitate financiara, cresterea poate fi intrerupta de o criza dramatica in domeniul financiar. Cresterea economica se creeaza in intreprinderi, la anteprenori, inseamna crearea de locuri de munca, productivitate, tehnologie.

Atunci, trebuie sa ii dai celui care creeaza crestere economica, sectorului privat si sectorului de stat care produce, sa oferi un mediu stabil, incredere. Daca incredere nu este, nimic nu este", a mai spus guvernatorul BNR. 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#crestere economica, #mugur isarescu, #fiscalitate , #stiri Mugur Isarescu