Isarescu: In goana lor dupa bonusuri,unele banci s-au aventurat sa dea credite de consum pe 20 de ani

Miercuri, 05 Octombrie 2011, ora 15:30
1599 citiri
Isarescu: In goana lor dupa bonusuri,unele banci s-au aventurat sa dea credite de consum pe 20 de ani

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat miercuri ca un credit de consum acordat pe o perioada mai mare de cinci-sapte ani "nu isi are rostul", iar in goana lor dupa cota de piata, unele banci "s-au aventurat" sa acorde imprumuturi cu maturitati de 20 de ani.

"Am vazut reactii din acestea, ciudatele, Banca Nationala introduce restrictii si nu se mai poate imprumuta clientul 20 de ani pentru un credit de consum.

O discutie normala, de bun simt, iti spune din start ca un credit de consum pe 20 de ani e un nonsens.

Creditul sau maturitatea creditului are si ea o filosofie, daca vrei sa il dai inapoi, daca nu consideri ca este o forma de a-ti insusi niste bunuri. (...)

Au fost banci care in goana lor dupa cota de piata, dupa bonusuri, s-au aventurat in lupta de concurenta sa il atraga pe concurent sa dea si credite pe 20 de ani.

Si nu sunt multe (banci n.r). A fost perioada in care noi nu am reglementat la nivel central si pentru ca asa era moda in Europa. Am lasat bancile sa se autoreglementeze", a mentionat Isarescu, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR a subliniat ca bunul achizitionat poate fi corelat cu functionarea sau utilizarea acestuia.

"Nicio masina nu poate fi folosita 20 de ani, niciun frigider", a spus Isarescu.Guvernatorul BNR a mai spus ca bancile care au dat astfel de credite au avut cele mai multe credite neperformante.

Isarescu a precizat ca acum se revine la normalitate. "Creditul de consum mai mare de cinci-sapte ani nu isi are rostul (...) Implementarea unei civilizatii a creditului este un act de normalitate", a mai spus Isarescu.

Potrivit unui proiect de regulament publicat pe pagina de internet a BNR, creditele de consum ar putea fi acordate pe o perioada de cel mult cinci ani, iar solicitantii trebuie sa aduca garantii de cel putin 133% din valoarea imprumutului.

De asemenea, proiectul BNR prevede ca, pentru finantarile imobiliare in euro, solicitantii vor avea nevoie de un avans de cel putin 30%, de 15% in cazul creditelor imobiliare in lei si de 40% in cazul finantarilor in alte monede straine. 

#credit 20 ani, #credit consum, #credite peste sapte ani, #isarescu credite , #stiri Mugur Isarescu