Isarescu: inflatia anuala ar putea urca in martie la 8,5% si se va tempera in aprilie

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 11:45
1109 citiri
Isarescu: inflatia anuala ar putea urca in martie la 8,5% si se va tempera in aprilie

Inflatia anuala ar putea urca la 8,5% in martie, in conditiile in care "cursul abia s-a stabilizat", agricultura nu poate avea inca o contributie pozitiva, iar preturile la energie au continuat sa creasca, a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Totusi, rata lunara a inflatiei ar putea fi mai mica in aprilie decat in aprilie 2007 datorita efectului de baza, a mentionat Isarescu.


"Inflatia lunara nu ar avea din ce sa fie mai jos de 0,5% in martie, insa ar putea fi sub acest nivel in aprilie, avand in vedere nivelul ridicat, de aproximativ 0,5%", atins de inflatie in luna a patra a anului trecut, a mai explicat Isarescu.


El a estimat inflatia la sfarsitul anului 2008 la un nivel intre 5 si 6%, in conditiile in care cea mai recenta proiectie oficiala a BNR anticipa un nivel de 5,9% pentru inflatia anuala in decembrie 2008.


Referitor la posibilele presiuni suplimentare pe care noi cresteri salariale in anumite sectoare le-ar putea pune asupra inflatiei, guvernatorul a spus ca "BNR nu se poate implica in dispute legate de salariile in anumite sectoare", ci trebuie sa aiba o abordare mai vasta si sa atraga atentia asupra riscurilor pe care le prezinta cresterile salariale in general, atata timp cat nu sunt corelate cu productivitatea muncii.


Printre factorii care pot ameninta evolutia procesului dezinflationist in urmatorii ani, Isarescu a enumerat miscarea preturilor volatile, ajustarea preturilor administrative, cererea interna inca puternica si potentialele socuri externe, in special dinspre pretul petrolului si al marfurilor de pe piete straine.