Isarescu: Inflatia este elementul esential pentru dobanda cheie

Luni, 25 Iunie 2007, ora 00:00
862 citiri

Boardul bancii centrale va analiza si intarirea leului in sedinta din 25 iunie, insa previziunea privind inflatia, care se pastreza in limitele anticipate, ramane elementul esential pentru schimbarea ratei dobanzii cheie, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu vineri la Zurich pentru Reuters.

Isarescu a mai spus ca politicile economice vor lua in considerare intarirea leului pentru decizia din data de 25 iunie, referitoare la rata dobanzii de politica monetara, insa a refuzat sa spuna daca acest fapt va creste probabilitatea unei reduceri.

BNR a redus, in 2007, rata dobanzii de politica monetara cu 150 de puncte de baza, pana la 7,25%, in mare parte din cauza temerilor legate de aprecierea leului. "Acesta este unul dintre elemente, insa elementul principal este previziunea pe care o vom da pentru inflatie, care, deocamdata, este in limitele anticipate", a mai spus Isarescu.

Pe termen lung, insa, pot aparea presiuni inflationiste, scrie Reuters. "Salariile cresc mai repede decat productivitatea, nu consider ca este o tendinta durabila", a spus oficialul roman. Acesta a mai spus ca angajamentul recent al guvernului, de a reduce deficitul bugetar, este o masura puternca pentru pregatirea pentru adoptarea euro la inceputul deceniului viitor.

"Este binevenita, va fi buna impotriva inflatiei, pentru o crestere economica durabila si impotriva deficitului de cont curent, intr-o perioada in care cresterea economica este atat de rapida, incat deficitul bugetar ar trebui sa fie cat mai scazut posibil", a completat Isarescu.

Acesta a spus, insa, ca Romania nu se grabeste sa adopte euro. Bulgaria spera sa intre in etapa preliminara de adoptare a monedei unice, ERM-2, in acest an, insa Romania tinteste, din acest punct de vedere, perioade 2010-2012.

"Nu suntem intr-un board (nr. consiliu) monetar, prin urmare nu ne grabim", a spus guvernatorul BNR, care a adaugat ca nu considera pozitiva intrarea "intr-o cursa pentru adoptarea euro". Isarescu a refuzat sa comenteze noile cereri pentru o schimbare a testului privind inflatia inainte de intrarea in zona euro.

Guvernatorul a spus ca Romania a aplicat deja regulile si reglementarile necesare pentru functionarea deplina a pietelor de capital si ca banca centrala isi joaca rolul prin pastrarea la un nivel scazut a inflatiei. "Sunt sigur ca anul viitor la aceasta vreme vom avea o piata de capital cu o buna functionare in Romania", a spus oficialul.

Bursa de Valori din Romania este de dimensiuni reduse iar pe piata obligatiunilor, aflata in faza de inceput, nu se fac schimburi secundare, scrie Reuters.

Unii analisti sustin ca Romania trebuie sa creeze mai multe oportunitati pentru jucatorii straini, care sunt dornici sa isi investeasca banii in instrumente de termen lung, pentru a ajuta la diminuarea unui vast deficit de cont curent.

Investitorii straini au reprezentat 30% din numarul total al jucatorilor la Bursa de Valori Bucuresti anul trecut si estimarile indica o crestere usoara, cu 4-5% a acestora in 2007, a declarat, in cursul acestei saptamani, directorul general al BVB, Stere Farmache.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezent la Zurich, a mai declarat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va interveni in mod direct in piata pentru a stopa intarirea leului decat in cazul in care ar fi "profund ingrijorata" de nivelul aprecierii, informeaza Reuters.

Guvernatorul BNR a facut aceasta afirmatie cu ocazia sarbatoririi centenarului Bancii Centrale Elvetiene, precizand ca nu elimina in totalitate posibilitatea luarii unei astfel de masuri, a scris Reuters, citand agentia MNSI.

"Atat timp cat nu suntem profund ingrijorati cu evolutiile pe piata valutara nu vom interveni, politica pe care am preferat-o in ultimii doi ani", a declarat Isarescu.

"Insa este prea mult sa spunem ca nu vom interveni niciodata, mai ales cand vorbim despre o economie deschisa de mici dimensiuni", a adaugat oficialul roman.

In interviul cu Reuters, guvernatorul BNR a atribuit putina insemnatate saltului leului, pana la un nou varf al ultimilor patru ani si jumatate atins vineri si a spus ca banca centrala se concentreaza pe tendintele pe termen lung.

"Suntem ingrijorati, in general, ca nivelurile s-ar putea dovedi de nesustinut", a mai spus Isarescu, adaugand ca "nu stie daca este profund ingrijorat" si ca nu poate spune, cu exactitate, "cand va fi profund ingrijorat". Oficialul a completat ca evolutia leului intr-o singura zi nu este suficienta si a indemnat sa se evalueze si nivelul leului din zilele de "luni sau de marti" ale saptamanii viitoare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)