ISARESCU: Moneda si bancile chinezesti, binevenite in Romania

Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 16:38
1937 citiri
ISARESCU: Moneda si bancile chinezesti, binevenite in Romania

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a invitat in Romania bancile si moneda Chinei, subliniind faptul ca se asteapta la intrarea institutiilor chinezesti pe piata locala in viitor, informeaza Mediafax.

"Am discutat de la inceputul anilor '90 despre deschiderea de subsidiare in Romania de catre bancile chineze. Ma astept ca acest lucru sa se intample in viitor", a spus Isarescu.

Autoritatile chineze au decis sa depoziteze valuta la BNR la inceputul anilor '90, cand in Romania nu exista suficienta valuta, si-a amintit Isarescu, adaugand ca aceasta politica a dovedit prietenia de durata dintre bancile nationale ale celor doua state.

"A fost un ajutor concret si un gest prietenesc. Un prieten la nevoie se cunoaste. Nu am uitat acest gest de prietenie", a spus el.

Agentia chineza reaminteste ca Romania face eforturi sa adopte euro in 2015.

Guvernatorul BNR a apreciat mesajul de incredere in euro exprimat de premierul chinez, Wen Jiabao, in timpul unui turneu de vizite in Europa, in luna iunie, fiind convins ca acesta a reprezentat un sprijin pentru moneda europeana.

"China, ca putere economica si comerciala importanta la nivel global, a devenit si o putere financiara, ca urmare a acumularii de rezerve valutare. In consecinta, un mesaj de incredere in euro de la o putere financiara va ajuta, evident, euro", a declarat Isarescu. 

Seful BNR considera ca Uniunea Europeana va depasi actuala criza a datoriilor. 

"Poate ca viitoare crize vor putea fi evitate atunci cand moneda Chinei va juca un rol international mai important.

China este o putere economica si comerciala. Balanta comerciala a tarii inregistreaza surplus. Yuanul va juca un rol mai important in sistemul monetar mondial. Atunci cand yuanul va deveni o moneda pentru rezerve valutare la nivel international, il vom avea imediat in Trezoreria BNR", a adaugat el.

Isarescu sustine o cooperare financiara bilaterala mai stransa.

"Actuala noastra colaborare se poate concentra asupra unor aspecte variate pentru rezolvarea crizei financiare internationale", a afirmat guvernatorul.

Totodat, Isarescu a laudat rolul eficient si constructiv al reprezentantilor Chinei la Fondul Monetar International.

#banci chineze romania, #bnr, #criza datorii, #institutii chinezesti, #mugur isarescu , #stiri Mugur Isarescu