Isarescu: nivelul contributiei si legislatia incurajeaza evaziunea fiscala

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 14:40
1447 citiri
Isarescu: nivelul contributiei si legislatia incurajeaza evaziunea fiscala

Nivelul relativ inalt al contributiilor si legislatia din Romania descurajeaza activitatea economica si incurajeaza evaziunea fiscala, ceea ce face ca programele sociale sa fie greu de finantat, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, transmite Mediafax.

El a dat ca exemplu ajutoarele care se platesc in zona rurala, iar persoanele care incaseaza aceste sume nu pot lucra decat la negru pentru ca sunt conditionate sa nu aiba un loc de munca.

Isarescu a amintit ca s-a plecat din anii '90 de la 2,2 platitori de taxe si impozite la un beneficiar, incluzand pensionari, someri, persoane cu dizabilitati.

Potrivit oficialului Bancii Centrale, in prezent, raportul este de 0,8 platitori la un beneficiar.

"Financiar este evident ca echilibrarea fizica nu se poate face decat prin imbunatatirea raportului. Altminteri, impozitarea sau contributiile devin coplesitoare, darama economia", a adaugat Isarescu.

Oficialul BNR a aratat ca situatia la nivelul salarizarii bugetarilor s-a deteriorat accentuat incepand cu 2007, odata cu aderarea la UE, cand a existat un argument corect, respectiv migrarea fortei de munca mai pregatita spre sectorul privat. 

"S-a crezut atunci ca daca am intrat in UE trebuie sa traim ca in UE. A fost complet fals", a afirmat Isarescu.

Potrivit guvernatorului, politicile privind reformele structurale au fost amanate dupa intrarea in UE, inclusiv in perspectiva anilor electorali 2008-2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#isarescu, #evaziune, #fiscala , #stiri Mugur Isarescu