Isarescu nu creste rezerva de aur a BNR din superstitie

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 13:42
1999 citiri
Isarescu nu creste rezerva de aur a BNR din superstitie

Rezerva de aur a Romaniei ar trebui sa ramana la circa 100 de tone pentru ca ori de de cate ori a trecut peste acest nivel tara a patit ceva, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu".

"Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a explicat Isarescu.

Potrivit acestuia, in 1990 la doua ore dupa ce a fost numit guvernator al Bancii Nationale s-a dus in tezaur.

"De ce? Ca sa ating aurul, era si ultima rezerva tangibila a Romanei si ca sa capat incredere. (...) M-a intrebat cineva cum am rezistat (atat de mult timp ca Guvernator al BNR n.r.). Probabil ca am luat ceva magie din tezaurul, mic atunci, nu aveam decat vreo 64 tone de aur, suficient ca sa imi dea incredere pentru cativa ani buni, cel putin. In prezent suntem la al doilea ciclu pe care il traiesc de explozie a pretului aurului", a spus guvernatorul BNR.

Acesta a mai spus ca acum 133 de ani a fost semnat actul de nastere al BNR, respectiv 17/29 aprilie 1880.

"Atunci s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. A fost un act pregatit cu mult timp inainte. Au fost mai multe incercari. (...) Sub Bratieni s-a infiintat institutia noastra si as spune ca a fost ultimul act important inaintea Regatului, inainte constituirii Regatului Romaniei care a contribuit la formarea Romaniei moderne", a mai spus Isarescu.

Potrivit datelor BNR, rezerva de aur a Romaniei era la la finalul lunii martie de 103,7 tone, valoarea acesteia situandu-se la 4,178 miliarde euro.

#rezerve aur BNR, #superstitii Mugur Isarescu, #Isarescu rezerve aur Romania , #stiri Mugur Isarescu