Isarescu: Nu se poate vorbi de optimism in conditiile scaderii economiei cu 4%

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 14:03
784 citiri
Isarescu: Nu se poate vorbi de optimism in conditiile scaderii economiei cu 4%

Nimeni nu poate vorbi de optimism, in conditiile in care Romania a semnat un acord ce prevede scaderea PIB cu 4%, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a mentionat ca exista o "nota de speranta", economia rezistand bine la ajustarea deficitului extern, relateaza NewsIn.

"Avem nevoie de credibilitate si perspectiva, corectiile fiind in faza terminala. Noi suntem semnatorii acordului cu -4% (referitor la cresterea economica n.r.).

Nimeni nu vorbeste de optimism in aceasta situatie", a spus Isarescu.

Acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar International prevede, la cadrul macroeconomic, o contractie a econmiei romanesti cu 4% in acest an si o ajustare a deficitului de cont curent pana la 7,5% din PIB, de la 12,4% in 2008.

Isarescu a precizat ca economia a rezistat bine a ajustarea deficitului de cont curent si ca momentele de criza au fost depasite, mentionand ca, pe piata monetara, dobanzile au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara. "A spune aceste lucruri nu inseamna optimism.

Este nota de speranta ce trebuie data.

Cum sa dea bancile credite, daca vorbim de recesiune?", a afirmat guvernatorul BNR.

"La dobanzile actuale, nu vom avea cerere de credite" a spus Isarescu.

In opinia lui, o persoana care solicita credite la aceste dobanzi ar insemna sa aiba venituri "chiar exagerate", ce nu apar in recesiune.

"Corectia dobanzilor este necesara", a subliniat Isarescu.

Anterior, la aceeasi dezbatere, guvernatorul afirma ca dobanzile platite de banci la depozite sunt distorsionate, atat in raport cu dobanda de politica monetara, cat si in raport cu inflatia, si este "un lux" ca bancile sa dea dobanzi de 12% pe an, iar "mecanismele de piata vor sanctiona extrem de repede aceste distorsiuni".

"La 12%, bancile dau celui care economiseste, la o rata a inflatiei de, sa spunem, 6%, o rata reala de 6%. Este un lux, ca sa fiu delicat in exprimare, nici nu imi dau seama cum isi permit", a declarat Isarescu. 

#banci, # credite, # economie, # dobanzi , #stiri Mugur Isarescu