Isarescu: Nu suntem in stare sa terminam o autostrada, dar vrem in zona euro

Joi, 26 Februarie 2009, ora 11:03
1524 citiri
Isarescu: Nu suntem in stare sa terminam o autostrada, dar vrem in zona euro

Guvernatorul BNR a atras atentia ca daca Romania nu este in stare sa construiasca autostrazi, atunci ii va fi greu sa adere la un "club cu reguli stricte" si a amintit de discutiile despre vulnerabilitatea zonei euro, in lipsa politicii fiscale unitare.

Isarescu a declarat miercuri, in fata a peste 600 de studenti ai Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, ca la nivel mondial exista discutii care se refera tot mai des la vulnerabilitatea zonei euro.

"Cand intri intr-un club, inainte de a intra in acel club trebuie sa respecti regulile clubului. Noi vorbim acum de largirea zonei euro, dar pe plan mondial se vorbeste si de dezintegrarea zonei euro pentru ca sunt tensiuni suficiente care apar", a afirmat guvernatorul BNR.

Isarescu a amintit de economistul Milton Friedman, care nu dadea mari sanse de stabilitate zonei euro, din cauza ca nu avea o politica fiscala unitara, si a dat exemplu faptul ca nu exista intre tarile UE care au aderat la euro nici macar un impozit comun, deoarece statele nu au fost de acord.

"Nu exista o singura taxa unitara, una singura. Si cand s-a facut propunerea de a introduce un impozit european stiti ce reactie a fost. Tarile au renuntat la un simbol al suveranitatii, care este moneda nationala, dar nu renunta la un singur impozit", a explicat guvernatorul BNR, amintind ca aceasta lipsa de politica fiscala unitara este o vulnerabilitate. Mugur Isarescu a spus ca aderarea Romaniei la zona euro ar fi un lucru bun, dar a subliniat ca statul trebuie sa respecte anumite reguli economice.

"Este bine sa intram in acest grup de protectie, dar inainte de a vorbi de acest grup de protectie trebuie sa stim daca putem sa indeplinim conditiile: sa avem un deficit bugetar mic, sa fie inflatia jos. Cand e sa le punem in practica, e mai greu. Cu alte cuvinte, o constructie monetara este la fel de dificila daca nu poate mai dificila - constructia monetara bazata si pe constructii fiscale - precum constructia unei autostrazi.

Daca nu suntem in stare sa terminam o autostrada, cat de usor ne este noua sa intram in zona euro cu cuvinte goale? Nu de cuvinte este nevoie, ci de fapte", a spus Mugur Isarescu. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a mai atras atentia si asupra faptului ca nu exista doar avantaje in contextul aderarii la zona euro, fiind vorba si de scumpirea alimentelor, fenomen care a determinat tari precum Italia si Grecia sa ia in considerare iesirea din aceasta zona. Isarescu a amintit ca, momentan, tara noastra vinde paine la un pret de 3-4 ori mai mic decat cel din UE. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #zona , #stiri Mugur Isarescu