Isarescu: politicile prociclice, o mare problema a Romaniei

Joi, 27 Mai 2010, ora 17:57
2195 citiri
Isarescu: politicile prociclice, o mare problema a Romaniei

Modul cum decurge dezbaterea politica si politicile guvernamentale prociclice reprezinta una dintre marile probleme ale Romaniei, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax.

"Una dintre marile probleme ale Romaniei ramane cum decurge dezbaterea politica, precum si promovarea de politici guvernamentale prociclice", a spus Isarescu la un seminar organizat la BNR.

Reprezentantii bancii centrale au criticat in repetate randuri politica prociclica fiscala si salariala de pana in 2008, care a dus la deteriorarea structurii bugetare si cresterea excesiva a deficitului, ceea ce a fortat ca politicile guvernamentale sa ramana prociclice si dupa declansarea crizei financiare.

De altfel, guvernatorul BNR afirma cu o zi in urma ca pentru a avea o politica fiscala anticiclica deficitul bugetar al Romaniei ar fi trebuit sa "se duca" la 12% din PIB.

El adauga ca politicile privind reformele structurale au fost amanate dupa intrarea in UE, inclusiv in perspectiva anilor electorali 2008-2009.

In discursul de joi de la BNR, Isarescu a luat apararea bancilor, aratand ca nu li se poate cere o politica anticiclica si nu pot fi fortate sa acorde credite in conditii de risc si incertitudini, riscand astfel banii deponentilor.

"Bancile sunt prociclice, e clar. Nu putem sa le cerem sa fie anticiclice, pentru ca atunci nu ar mai face business, ar face altceva. BNR poate fi anticiclic. Noi ne putem permite sa facem si pierdere", a spus Isarescu.

El a continuat aratand ca bancherul nu este un caritabil, iar in conditii de criza este normal sa-si intareasca sistemele de triere ale clientilor, care in perioade de avant economic tind sa fie mai laxe.

"Este o alchimie extrem de interesanta intre bancher si client. Bancherul este pe de o parte prietenul clientului, dar se si lupta permanent cu el. De fapt, ambii se lupta cu gandul ca fac profit si o activitate benefica", a spus Isarescu.

El spune ca majoritatea debitorilor uita ca bancile nu lucreaza cu proprii bani, ci in general cu banii deponentilor, iar clientii care sunt "triati" in perioada de criza sunt si mai vocali.

"Bineinteles ca mai toti avem depozite la banci, dar cand aparem pe partea cealalta, ca aplicanti la credite, uitam de treaba asta", a mai spus Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#anticiclic, #banci, #deficit, #dezbatere, #guvernamentale, #isarescu, #politica, #politici, #prociclic , #stiri Mugur Isarescu