Isarescu: Prioritatea autoritatilor este reluarea cresterii economice pe baze sanatoase

Joi, 02 Iulie 2009, ora 12:26
1250 citiri
Isarescu: Prioritatea autoritatilor este reluarea cresterii economice pe baze sanatoase

Prioritatile autoritatilor in prezent sunt reluarea cresterii economice, insa pe baze sanatoase, nu la fel ca in anii precedenti, si schimbarea institutionala in privinta adaptarii supravegherii pietelor financiare la noul context mondial, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit NewsIn.

"Prioritatea autoritatilor este reluarea cresterii, sa repuna economia pe partea de crestere si mai ales nu oricum, nu pe partea de crestere pe care s-a situat in anii precedenti", a spus Isarescu, adaugand ca este cu atat mai important ca reluarea cresterii economice sa se faca in mod sustenabil, in conditiile acordului de finantare externa incheiat de Romania cu FMI si UE.

BNR a atras in repetate randuri atentia cu privire la supraincalzirea economiei Romanesti in anii precedenti. Anul trecut, produsul intern brut a crescut cu 7,1%, insa pentru 2009, prognoza oficiala agreata cu FMI este de contractie cu 4%.

O alta prioritate mentionata de guvernatorul BNR este "schimbarea institutionala, de mandat, a autoritatilor de supraveghere a pietelor financiare", pe care Romania ar trebui sa o faca, alaturi de alte tari, pentru a se adapta conditiilor actuale, modificate de criza economica.

"Se vorbeste, in plan international, de un dublu mandat al bancilor centrale, in sensul ca trebuie sa asigure atat stabilitatea preturilor, cat si stabilitatea financiara", a afirmat Isarescu.

 

Isarescu: Dobanzile bancilor comerciale se vor ajusta "la fel de repede ca deficitul de cont curent"

"Ajustarea dobanzilor se va face mai repede decat ne asteptam, la fel de repede cum s-a corectat si contul curent. Romanii pot avea surpriza sa se intoarca din vacanta si sa gaseasca dobanzile ajustate", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a precizat ca dobanzile din piata monetara s-au recorelat cu dobanda de politica monetara, urmand sa aiba loc si ajustarea dobanzilor la active si pasive, care se face cu intarziere.

"Dobanzile din piata monetara oscileaza normal, frumos, in jurul dobanzii de politica monetara, pe un ciclu lunar normal al intrarilor si iesirilor de lichiditate din piata. Suntem intr-o oarecare intarziere cu dobanzile la pasive si active, cauzata de un soc psihologic", a mai spus Isarescu.

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a corectat abrupt in ultimele luni, iar prognozele arata ca ar putea sa ajunga la 5-6% din PIB anul acesta, fata de 12,4% din PIB in 2008.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#crestere, # deficit, # dobanzi, # isarescu, # ajustare , #stiri Mugur Isarescu