Isarescu: privatizarea si finantarea externa, temele viitorului acord FMI-CE

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 20:53
1369 citiri
Isarescu: privatizarea si finantarea externa, temele viitorului acord FMI-CE

Privatizarea companiilor de stat si asigurarea finantarii deficitului preponderent prin atragerea de surse externe vor reprezenta principalele obiective ale viitorului acord cu FMI, chiar daca nu vor fi explicit mentionate in noua intelegere, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax. 

Potrivit unor surse bancare, oficialul BNR le-a spus, joi, trezorierilor din bancile comerciale ca organismele internationale insista pe pregatirea insitutionala in vederea asigurarii unei finantari pe termen lung de pe pietele internationale.

"Isarescu a explicat ca una dintre propuneri, pe care se pare ca insista indeosebi Comisia Europeana, este formarea unei echipe de oameni foarte pregatiti la nivelul Ministerului de Finante care sa se ocupe exclusiv de finantarea deficitului si refinantarea datoriei publice.

Aceasta echipa ar urma sa negocieze cu bancile, sa realizeze road-show-urile, sa discute cu investitorii si sa pregateasca emisiunile", au detaliat sursele citate.

Oficialul BNR ar fi precizat ca mai mult Comisia Europeana insista pe o finantare continua si pe termen lung de pe pietele internationale, in timp ce prioritatea FMI o reprezinta privatizarile.

Pe de alta parte, Isarescu s-a aratat circumspect in privinta privatizarii Romgaz, apreciind ca trecerea companiei in proprietate privata va fi greu de asumat de catre partidele politice in contextul dezbaterii publice privind majorarea preturilor la benzina dupa privatizarea Petrom.

In ultimii doi ani, Romania a avut o singura emisiune pe pietele internationale de capital, prin care a atras un miliard de euro cu scadenta la cinci ani.

In schimb, statul a reusit sa atraga de pe piata interna imprumuturi in valuta si sa emita chiar bonduri denominate in euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#mugur isarescu, #privatizare, #finantare externa, #acord fmi, #finantarea deficitului , #stiri Mugur Isarescu