Isarescu: Rata dobanzii monetare va scadea proportional cu inflatia

Luni, 01 Iunie 2009, ora 08:56
1690 citiri
Isarescu: Rata dobanzii monetare va scadea proportional cu inflatia

Rata dobanzii de politica monetara va scadea gradual, in linie cu traiectoria descendenta a preturilor de consum, fara ajustari bruste, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"O traiectorie a dobanzii fara miscari bruste e de preferat uneia cu miscari brutale. Cel putin datele de pana acum ne arata ca traiectoria inflatiei este evident descendenta. Personal, cred ca o traiectorie a ratei dobanzii in concordanta cu traiectoria ratei inflatiei, deci fara miscari brutale, este preferabila oricarei alte variante (...)

Nu vad de ce ar trebui miscari brutale pentru ca n-avem incertitudini majore legate de traiectoria cresterii preturilor. Probabil, la produsele alimentare dinamica preturilor va depinde si de seceta", a declarat Isarescu.

De la inceputul anului, BNR a redus de doua ori rata dobanzii de politica monetara, de la 10,25% in decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicata de la 7 mai.

BNR a fixat pentru 2009 o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de un punct procentual, si prognozeaza ca indicatorul se va plasa la 4,4% in decembrie. In cazul in care ecartul dintre inflatie si dobanda se va mentine pana la finele anului, rata de politica monetara ar putea cobori pana la 7 - 7,5% pe an.

#dobanda, #inflatie, #monetara, #preturi, #rata , #stiri Mugur Isarescu