Isarescu recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile internationale

Luni, 01 Iulie 2013, ora 16:17
1484 citiri
Isarescu recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile internationale

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, recomanda incheierea unui nou acord cu institutiile financiare internationale, pentru ca un astfel de acord s-a dovedit a fi benefic.

"Eu recomand incheierea unui acord pentru ca s-a dovedit a fi benefic, chiar daca nu am tras niciun euro, niciun dolar din aceste doua acorduri, din motivul ca ne-am putut adresa pietelor financiare internationale, pietelor de capital. Am putut sa ne imprumutam de acolo destul de ieftin, ceva mai scump decat ne-am fi imprumutat de la Fond (Fondul Monetar International n.r) si de la UE. Un acord cu Fondul iti asigura o ancora, ai credibilitate, care te ajuta sa te imprumuti mai ieftin si mai ales sa te imprumuti cand apar aceste tensiuni pe pietele de capital internationale", a spus Isarescu.

Acesta nu crede ca Romania a reusit sa isi consolideze credibilitatea stand doar pe picioarele ei.

"Cred ca este bine, pentru a asigura finantarea unui deficit bugetar mult mai mic, care inseamna accesul pe pietele de capital, pentru a asigura aceasta finantare la costuri relativ reduse, sa avem in continuare un acord cu Fondul si/sau cu UE. Reformele nu s-au terminat si ne mai trebuie cativa ani. O umbrela protectoare in acest sens cred ca este necesara si ar trebui sa continuam aceste reforme cu cei care le-au inceput. In plus, reformele structurale s-a dovedit ca sunt mai greu de facut cand ai aceste poticniri. (...)

O asemenea poticnire poate sa duca la amanarea reformei sau sa fie un motiv de reintoarcere. Pentru continuarea reformelor structurale intr-un mediu international, in cazul Romaniei este nevoie de protectia unor acorduri internationale, nu de faptul ca adoptam programe impuse din afara. De fiecare data, partea romana, Guvernul, Banca Nationala a negociat", a precizat Isarescu.

Romania a incheiat cu succes cel de al doilea acord Stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), dar cresterea este slaba si riscurile pentru economie inca exista, a declarat, saptamana trecuta, directorul adjunct al FMI, Nemat Shafik, dupa inchiderea de catre boardul FMI a evaluarilor a saptea si a opta privind stadiul indeplinirii conditionalitatilor din Memorandumul de Politici Economice si Financiare.

Boardul Fondului Monetar International /(FMI) a aprobat, pe 15 martie 2013, prelungirea cu trei luni a acordului stand-by cu Romania, pana la 30 iunie 2013.

Acordul stand-by in valoare de 3,5 miliarde de euro (reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la Fond) a fost aprobat initial pe 25 martie 2011 si este unul preventiv prin care fondurile vor fi atrase numai in caz de necesitate.

#acord fmi romania, #acord preventiv finantare Romania, #mugur isarescu acord FMI, #Isarescu credibilitate piete Romania , #stiri Mugur Isarescu