Isarescu: Riscam sa nu mai gasim fluxurile financiare care sa ne finanteze deficitele, fara ajustari

Marti, 18 Mai 2010, ora 16:40
1290 citiri
Isarescu: Riscam sa nu mai gasim fluxurile financiare care sa ne finanteze deficitele, fara ajustari

Exista riscul sa nu se mai gaseasca fluxurile financiare care sa ne finanteze, in conditiile in care pietele nu mai au incredere si opresc finantarile, motiv pentru care este nevoie de corectie dramatica, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit NewsIn.

"Cei care cunosc teoria datoriilor stiu ca de la un anumit nivel e greu sa ai puncte de inflexiune si sa o aduci in jos. Te indatorezi numai ca sa platesti dobanzi. (...) Faci deficite mai mari ca sa iti acoperi dobanzile si asta se intampla si la tari mari. Nu intamplator se spune ca Grecia este prima tara din categoria tarilor bogate care trebuie sa faca fata unei asemenea abordari", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai spus ca "o batalie extraordinara" este sa nu intram in gruparea unde nu se duc fluxurile de capital international sau de unde pleaca.

"Aceste fluxuri depind de lucruri minore, uneori de un blocaj, de o informatie. Nu mai ajunge fluxul de bani unde trebuie si la momentul in care trebuie si atunci lucrurile se amplifica in sens negativ", a adaugat el.

Isarescu a precizat ca in unele tari din Europa cheltuielile publice depasesc limita de 60% din produsul intern brut, ajungand in unele cazuri aproape de 100%.

"Nu au trecut decat sase luni pentru a constata ca Grecia nu are bani. Ce s-a intamplat in sase luni atat de rau ca o tara sa nu aiba bani? Asta este caracteristica unei crize financiare. Are declansare extrem de rapida. Se duce in sus exterm de repede, este violenta. Nu trebuie sa o traiesti ca sa stii cum e. Numai imaginile de la televizor nu sunt suficiente", a mai spus Isarescu.

#riscuri fluxuri isarescu deficite , #stiri Mugur Isarescu