Isarescu: Romania ar putea avea o crestere economica de peste 1,5%, in 2011

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 12:12
1366 citiri
Isarescu: Romania ar putea avea o crestere economica de peste 1,5%, in 2011

Investitiile in infrastructura si agricultura, alaturi de o absorbtie mai ridicata a fondurilor comunitare ar putea aduce o crestere economica mai mare de 1,5% pentru Romania, a declarat miercuri Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de NewsIn. 

"In acest an, daca investitiile din agricultura, daca absorbtia fondurilor comunitare va fi mai ridicata, daca se vor face investitii in infrastructura, este posibil sa avem surpriza unei cresteri mai mari de 1,5%", a spus Isarescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti: Oportunitati de Afaceri in Europa Centrala si de Sud-Est.

Acesta a precizat ca "BNR incearca sa fie de un optimism prudent, fara sa fie superoptimista".

Banca Nationala a Romaniei (BNR) prognozeaza o crestere economica in jur de 1,5% in acest an, insa avansul ar putea fi mai mare "daca se vor face investitii".

"De fapt, daca ne uitam pe componentele recesiunii din Romania atat in 2009, cat si in 2010, doi factori au contribuit foarte mult: caderea investitiilor fixe de capital si caderea constructiilor", a mai spus Isarescu.

Acesta a adaugat ca declinul din sectorul constructiilor nu a fost contrabalansat de investitii in infrastructura.

"Ar fi fost una dintre metodele corecte de compensare a unui sector care a tras foarte puternic in jos", a adaugat guvernatorul BNR.

Isarescu a mentionat ca, pentru 2012, BNR estimeaza o crestere economica intre 4 si 5%.

"Exporturile merg bine si le vom incuraja in continuare.

Cresterea mai rapida a exporturilor decat importurile va fi dovada ca aceasta tara va avea o crestere economica de durata, nu un foc de paie.

Aceasta evolutie va antrena cercul virtuos la care m-am referit anterior si va arata ca vom reusi sa reducem, cel putin partial, dezechilibrele structurale din economie", a mai precizat guvernatorul BNR. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, #guvernator bnr, #mugur isarescu , #stiri Mugur Isarescu