Isarescu: Romania, locul 2 la scumpirea alimentelor

Joi, 05 Mai 2011, ora 14:25
1423 citiri
Isarescu: Romania, locul 2 la scumpirea alimentelor

Romania inregistreaza a doua cea mai mare crestere de preturi la alimente din regiune, dupa Bulgaria, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a precizat ca exista si o problema statistica nerezolvata in ceea ce priveste ponderea prea mare a alimentelor in cosul de consum, relateaza Mediafax.

El a aratat intr-o prezentare ca, dintr-o lista cu sapte tari foste comuniste, Romania are a doua cea mai mare crestere a preturilor de consum, iar ponderea alimentelor in cosul de consum, de 33%, este de departe cea mai ridicata, desi populatia nu consuma neaparat mai mult decat cea din alte tari.

"Este o problema care s-a discutat o zi intreaga cu Institutul National de Statistica.

(…) Dar asta e situatia, lucram cu acest indice. Aceasta nu este o explicatie, nu este o scuza, este o realitate bazata pe cifre", a spus guvernatorul.

In cadrul unei conferinte de presa sustinute cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei, Isarescu a argumentat de mai multe ori ca majorarea preturilor la alimente a fost principalul factor de crestere a ratei inflatiei.

"Un dezechilibru major care creeaza probleme in Romania este o productie care nu acopera consumul intern.

Este prea mare fata de nevoile interne, fata de doleante, este prea mare fata de cat se produce", a explicat Isarescu.

Inflatia anuala a urcat de la 7,6% in februarie la 8,01% in martie, atingand maximul din august 2008, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,6% in principal ca urmare a scumpirii cartofilor, fructelor proaspete, zaharului si combustibililor.

In luna martie, marfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% fata de februarie si cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010.

De la inceputul anului, scumpiri de peste 10% au fost inregistrate la legume si conserve de legume (19,2%), in special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) si zahar (11,98%).

In urma cu doua zile, dupa sedinta de politica monetara, BNR a trimis un comunicat in care arata ca rata anuala a inflatiei va continua sa creasca in al doilea trimestru si nu va reveni in acest an in intervalul tintit, de 2 - 4%, ci doar in cursul anului 2012, ceea ce inseamna ca banca centrala va rata tinta pentru al cincilea an consecutiv.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#bnr, #mugur isarescu, #preturi alimente , #stiri Mugur Isarescu