Isarescu: Romania va contracta mai multe imprumuturi externe, pe mai multi ani, conditionate intre ele

Joi, 26 Februarie 2009, ora 18:01
1367 citiri
Isarescu: Romania va contracta mai multe imprumuturi externe, pe mai multi ani, conditionate intre ele

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi, de la UE, FMI, dar si institutii precum Banca Mondiala sau BERD, "conditionate intre ele" si "pe mai multi ani", posibil cu o "esalonare pe 1-2 ani".

El a precizat ca imprumutul ar putea fi contractat "cu o esalonare mai mare de timp, de 1-2 ani", si ar putea fi mai mare decat ar avea nevoie Romania, luand in calcul decalajul de finantare din sectorul privat. "Rezervorul intrarilor de capital, pe care Romania s-a bazat multi ani, s-a diminuat la nivel mondial.

In cazul Romaniei, daca nu s-a diminuat, oricum nu mai creste. Net, bilantul arata astfel negativ, pentru ca vor mai fi plati de facut. Miscarea negativa de capital ne-ar putea trimite catre zona cu crestere economica negativa", a motivat guvernatorul.

"Nu este vorba despre un singur imprumut, probabil ca vor fi mai multe. Este o parte de la Banca Mondiala. Cu aceasta institutie am avut proiecte, angajate in 2000 - 2001 chiar, cu fonduri insuficient utilizate, deoarece erau conditionate de reforme adanci", a spus Isarescu, un cadrul unei conferinte de presa desfasurata la Cluj.

Guvernatorul BNR a mai mentionat finantari pentru proiecte, de la institutii precum BERD, si posibila contractare a unei finantari speciale, cu destinatie de protejare a rezervelor, de la FMI, sub forma unui swap valutar. "Imprumutul de la FMI nu se poate lua pur si simplu, deoarece ar fi vorba despre o infuzie de sume mari, poate fi vorba de 1-2-3 miliarde euro.

Ca sa nu facem emisiune de moneda, sa avem apoi presiune pe inflatie, noi am lua valuta de la FMI si am schimba-o in contul nostru de la Washington, punand in loc leii corespondenti", a explicat Isarescu. Seful bancii centrale a precizat ca un astfel de imprumut da "posibilitatea de a majora rezervele valutare fara emisiune monetara, care ar pune presiuni pe inflatie".

Isarescu a mai subliniat importanta atragerii banilor europeni de catre Romania, in conditiile in care "disponibilul din fonduri structurale este de 6-7 miliarde euro". "Fondurile de la UE nu inseamna ca cineva va trece cu avionul pe deasupra Romaniei si va arunca in stanga si-n dreapta.

Daca s-ar imbunatatii capacitatea administrativa in Romania, absorbtia banilor publici care sunt fondurile UE ar fi o solutia extraordinara pentru Romania", a mai spus guvernatorul In ceea ce priveste stadiul cererii unui imprumut extern, Isarescu a precizat ca Romania nu a trimis inca o scrisoare scrisa de intentie, care reprezinta stadiul initial. "Momentan evaluam impreuna cu guvernul si probabil ca saptamana viitoare discutiile vor lua contur", a mai spus guvernatorul. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#banca, #finantare, #imprumuturi , #stiri Mugur Isarescu