Isarescu: romanii parca mananca paine si tigari

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 12:49
1159 citiri
Isarescu: romanii parca mananca paine si tigari

O noua majorare a accizei la tutun ar duce la cresterea intrarilor ilicite de tigari, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, informeaza Mediafax.

"Anul viitor speram ca scapam de cateva poveri legate de structura inflatiei, cum ar fi aceasta contributie semnificativa pentru 2009 ?i 2010 a majorarii preturilor la tigari. (…) Suntem impregnati de acest tutun, de doi ani tot vorbim de tutun, iar impactul este mare.

Romanul parca mananca paine si tigari, si nu suntem cei mai mari fumatori din Europa", a spus Isarescu in cadrul unei conferinte de presa.

El a precizat ca o majorare a accizei la tutun ar determina aparitia unor presiuni si mai mari pe piata neagra de profil.

Anul trecut, accizele la tutun au crescut cu 14 euro, la 64 euro pe 1.000 de tigarete, iar la 1 ianuarie 2010 cu inca 10 euro, la 74 de euro.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat la inceputul anului o noua directiva privind accizarea tutunului, care prevede o crestere a accizelor, de la 1 ianuarie 2014, la 90 euro pe 1.000 de tigarete, dar va permite Romaniei si altor sapte state UE sa incheie aranjamente de tranzitie, pana la 1 ianuarie 2018.

Piata neagra a tigaretelor a ajuns in luna septembrie la 24,4%, de la 21,3% in iulie, dar ramane sub nivelul din ianuarie, cand comertul ilicit cu tigarete se ridica la 36,2%, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Novel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#accize, #isarescu, #neagra, #piata, #tutun , #stiri Mugur Isarescu