Isarescu: se confunda ideea de afacere cu afacerismul

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 09:11
1447 citiri
Isarescu: se confunda ideea de afacere cu afacerismul

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca in Romania se confunda ideea de afacere in sensul economiei de piata cu afacerismul, care are o conotatie puternic peiorativa, pentru ca nu exista constiinta ca a face bani este "o treaba grea, o meserie in sine", transmite Mediafax.

Cred ca aceasta este a doua mare capcana in care a picat Romania, alaturi de descurajarea muncii, si anume confundarea ideii de afacere in sens de economie de piata, a produce ceva profitabil, si afacerism, cu o conotatie puternic peiorativa", a declarat Isarescu la o emisiune difuzata marti seara la TVR 2.

"Marturisesc public ca ma implic emotional in acea mica firma. Categoric am un administrator, sotia mea. Ma implic pentru ca aflu foarte multe lucruri", a spus Isarescu.

El a aratat ca in mediul de afaceri exista doua confuzii, prima fiind legata de ideea ca este usor sa castigi bani.

"Prima confuzie este ca a castiga bani dintr-o afacere este o chestiune simpla. Pai atunci, cine nu ar face bani?! Si orice esec in acest domeniu este aruncat in oricare alta parte. Daca s-ar fi aruncat in directia ca nu am avut sansa, nu am avut noroc, poate ar fi fost bine. Nu exista constiinta faptului ca a face bani, a face profit, cum s-ar spune, este o treaba grea, o meserie in sine", a afirmat guvernatorul bancii centrale.

Isarescu a spus ca a doua confuzie este ca mediul de afaceri poate fi impovarat cu o fiscalitate excesiva. El considera ca este prea mare numarul impozitelor, nu nivelul acestora, exceptie facand contributiile de asigurari sociale.

"Din experienta acelei mici vinarii aflu cate drumuri trebuie sa faci pe la zeci de ghisee si cum trebuie sa te apleci la ghiseu, cand tara este, spun eu, computerizata. De ce multe din informatii nu se trimit online?

De ce trebuie sa completam atatea hartii? De ce trebuie sa piarda lumea timpul de cateva ori pe luna, de la Dragasani la Ramnicu Valcea, sa duca trei hartii si sa le primeasca cineva la ghiseu numai ca sa isi justifice o activitate, sa avem un aparat mai stufos? Dupa ce ai creat acest aparat stufos vezi cat de greu este sa revii asupra lui", a mai afirmat Isarescu.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#afaceri, #economie, #isarescu, #profit , #stiri Mugur Isarescu