Isarescu: Se termina un ciclu economic de 40 de ani. Nu stiu ce urmeaza

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 09:40
1764 citiri
Isarescu: Se termina un ciclu economic de 40 de ani. Nu stiu ce urmeaza

Suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani si nu prea stiu ce urmeaza, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Daca suntem adeptii ciclurilor mai scurte si mai lungi, suntem la sfarsitul unui ciclu lung de vreo 40 de ani. Eu nu pot sa ies din experienta mea personala. Cred ca toti suntem prizonierii vietii pe care am trait-o pe acest pamant si reactionam pe masura. Am intrat in viata matura in 1971, cand se prabusea un sistem, cel postbelic, cel construit avand la baza new-deal-lul lui Roosevelt. Tot vreo 40 de ani, bazat pe un pret al aurului de vreo 35 dolari pe uncie.

Am vazut cum tot ce era adevarat pana in '71 si ce citisem eu nu mai era adevarat in gandirea economica. Cursurile nu mai trebuiau sa fie fixe, nu faceau bine, faceau mai mult rau. Toata lumea vorbea de criza dolarului, dar ne-am pomenit dupa 10 ani de atata criza a dolarului ca dolarul a inlocuit aurul si a devenit rege, apropo de capcanele istoriei si utilizarea abuziva a cuvantului criza. Cam prin anii '80, eu am facut constatarea ca am intrat intr-un alt ciclu, ca prin 2007 sa vad ca au inceput framantari si regandiri, a aparut criza aceasta.

Cred ca suntem la sfarsitul unui ciclu de 40 de ani, nu prea stiu ce urmeaza, dar cred ca suntem la sfarsitul unui ciclu si acest lucru l-am spus anul trecut", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, trebuie rupta aceasta nefericita suprapunere si intelegere ca in momentul in care ai intrat in Uniunea Europeana toate s-au rezolvat.

"Nefericita intelegere definita de ceea ce prin 2007, imediat dupa ce am intrat in Uniunea Europeana a dus la decizii de tipul acesta, 'domnule am intrat in Uniunea Europeana, sa marim salariile, suntem europeni', si toata lumea a uitat ca salariile nu cresc prin vointa. Sa imi spuneti mie de un Parlament in lume care nu ar creste salariile imediat. Toti vrem sa traim mai bine.

Chiar economistii au uitat si uita in prezent ca relatia este intre salarii, nivel de trai si productivitate, iar intrarea in Uniunea Europeana a fost sansa Romaniei care intra intr-un club, o piata mai mare intr-o lume, intr-adevar, dar si cu necazuri, pentru ca iti cere o anumita competitivitate, cresterea productivitatii si pe aceasta baza o crestere a salariilor", a explicat guvernatorul BNR.

#mugur isarescu ciclu economic, #prognoze economice Mugur Isarescu , #stiri Mugur Isarescu